AKP milletvekili Markar Esayan hayatını kaybetti

51 yaşındaki Esayan bir süredir tedavi görüyordu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından, AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan’ın hayatını kaybettiğini duyurdu. Kalın, “Sevgili Markar Esayan’ı kaybettik. Başımız sağolsun. Bu ülkenin yetiştirdiği güzel insanlardan biriydi. Ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyorum”dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Markar Esayan’ın ölümüyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “AK Parti MKYK üyemiz, İstanbul Milletvekilimiz, sevgili kardeşim Markar Esayan’ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Müteveffa Markar kardeşimizin ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Ülkemiz siyasetine ve demokrasimize yaptığı katkıları hiçbir zaman unutmayacağız” ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabınran yaptığı paylaşımda "Markar Esayan’ı kaybettik. Çok gençti. Çok dosttu. Bir ayrıcalık olarak iki ana dili olan bir yazar, birleştirici bir aydındı. Tedavi gördüğü kanser hastalığına bugün yenildi. Hepimiz üzgünüz. Yakınlarına, okurlarına, Ermeni cemaatine, siyaset arkadaşlarına başsağlığı diliyorum" dedi. 

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Dostumuz, cemaatimizin kıymetli evladı, Ak Parti Milletvekili Sayın Markar Esayan, ebediyete göçtü. Üstün nitelikli bir insandı. Yaşamın mütevazi basamaklarında, en üst mevkilerine tırmanmayı Tanrı ona nasip etti. Böyle değerler çok sık yetişmiyor. Bize göre erken bir ölümdü fakat kısa ömrüne çok değerli işler sığdırmayı başardı. Allah rahmet eylesin. Cemaatimizin başı sağ olsun." dedi. 

1969 yılında İstanbul’da doğan Markar Esayan, ilkokulu Bomonti Mıhitaryan, liseyi Getronagan Ermeni Lisesi’nde okudu. 1995 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi lisans eğitimini tamamladı. Yüksek lisansını Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler bölümünde yaptı.

Agos Gazetesi’nde 2001-2008 yılları arasında köşe yazarlığı yaptı. 

Esayan 2008 yılında  Taraf gazetesinde çalışmaya ve yazmaya başladı.  2013 yazından itibaren Yeni Şafak ve Daily Sabah gazetelerinde, Serbestiyet ve Turkey Agenda internet sitelerinde köşe yazmaya devam etti. Esayan’ın şiir kitapları ve üç romanı bulunuyordu.

Esayan, 2005 yılında AKP’den İstanbul Milletvekili seçildi. Anayasa Komisyonu, Türkiye – Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyeliği, Türkiye – Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Esayan bir süredir kanser tedavisi görüyordu. 

Kategoriler

Güncel