Ermenistan Azerbaycan arasında insani ateşkes

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı insani amaçlı bir ateşkes için Azerbaycan ile anlaşmaya varıldığını duyurdu. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan da ateşkese dair açıklama geldi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anna Naghdalyan akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Ermenistan ve Azerbaycan'ın 18 Ekim 00.00'dan geçerli olmak üzere insanı amaçlı bir ateşkes için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. 

Naghdalyan bu anlaşmayı Minsk Grubu açıklamaları çerçevesinde ve 10 Ekim'de Moskova'da varılan anlaşmanın devamı olarak tanımladı. 

Aynı saatlerde Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da  internet sitesinde insani amaçlı muvakkat bir ateşkes için anlaşmaya varıldığını bildirdi. 

Azerbaycan da anlaşmayı 10 Ekim ateşkes anlaşmasının bir devam olarak tanımladı. 

10 Ekim'da Moskova'da varılan insani amaçlı ateşkes, cenaze ve esir değişimini içeriyordu. Anlaşma esas görüşmelerin Minsk Grubu çerçevesinde yapılmasını öngörüyordu. 

İki taraftan aynı dakikalarda gelen açıklama öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan  ve Ermenistan Dışişleri Bakanları ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Rusya Dışişlari Bakanlığı'nın görüşmeye dair  açıklamasında ,

“Görüşmeler sırasında Rusya Federasyonu, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti dışişleri bakanlarının 10 Ekim tarihli Moskova Bildirgesinin insani amaçlı ateşkesi öngören hükümlerine harfiyen uyulması gerektiği vurgulandı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarının arabuluculuğuyla temel ilkelere dayalı barışçıl çözüme en kısa zamanda ulaşılması amacıyla esaslı müzakerelerin başlaması için Moskova'da varılan anlaşmanın önemi bir kez daha teyit edildi” ifadelerine yer verildi.


Kategoriler

Güncel