Ermenistan'ın toplam asker kaybı 700'ü geçti

Ermenistan cephesi bugün yeni askeri kayıplar açıkladı. Karabağ'ın başkenti Stepanakert'te patlama sesleri duyulurken Azerbaycan Ağdam'ın bombalandığını açıkladı. AB temsilcisi Borell, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları ile görüştü. Anlaşmaya rağmen ceset değişimi hala gerçekleşmiş değil.

Ermenistan kaynakları 37 askerin daha çatışmalarda hayatını kaybettiğini açıkladı.

Açıklamada askerlerin isimlerine ve doğum tarihlerine de yer verildi. 

Böylece Ermenistan cephesinde hayatını kaybeden asker sayısı  710'a ulaştı. Azerbaycan ise savaşın  başından bu yana asker kayıplarını açıklamıyor. 

Dün gece varılan insani ateşkes anlaşmasına rağmen silahlar susmuş değil. Ermenistan ve Azerbaycan dün gece birbirlerini karşılıklı olarak ateşkesi bozmakla suçlamıştı. 

Bugün akşam saatlerinde Karabağ'ın başkenti Stepanakert'te güçlü patlama sesi duyulduğu haberi geldi.

Bilgiyi geçen Sputnik muhabiri patlama sesi duyulan bölgede ışık patlaması olduğunu, ardından dumanların yükseldiğini duyurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin Karabağ'daki temas hattında Ağdam bölgesini bombaladığını açıkladı. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı "Agdam bölgesi toprakları Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından bombardımana tutuluyor" açıklamasını yaptı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan France24'e demecinde, Dağlık Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan kontrolü altında yaşayamayacağını söyledi.

Paşinyan, 

"Dağlık Karabağ Ermenileri varoluşsal bir tehditle karşı karşıyadır ve bu sorunun tek bir çözümü vardır: Uluslararası toplum, ‘kurtuluş uğruna ayrılma’ ilkesi çerçevesinde, Dağlık Karabağ'ın kendi kaderini tayin hakkını tanımalıdır. Çünkü Dağlık Karabağ Ermenileri Azerbaycan'ın kontrolü altında yaşayamaz." diye konuştu. 

Avrupa Birliği (AB) Azerbaycan'ın Gence kentinde sivil can kayıplarına neden olan saldırıyı kınadı. Bu açıklamaya Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, 'tek taraflı ve kınanmaya değer' tepkisini gösterdi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sitesinde yayımlanan açıklamada şöyle denildi:

“Ermenistan, Azerbaycan'a uluslararası beşeri hukuk ve teamül hukuku dahil olmak üzere uluslararası hukukun ihlallerine cezasız bir şekilde devam etmesi için ‘yeşil ışık’ yakan bu tek taraflı ve önyargılı açıklamayı, kınamaya değer olarak görüyor.” 

Ermenistan Gence'de 13 sivilin hayatını kaybettiği saldırının kendileri tarafından düzenlenmediğini söylüyor. 

Öte yandan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefonda görüştü.

Azerbaycan tarafından yapılan açıklamaya göre Bayramov, "Ermenistan uluslararası hukukun yanı sıra uluslararası insancıl hukuktaki yükümlülüklerine uymuyor" dedi.

Açıklamaya göre Borrell, ihtilafı çözmek için müzakerelere devam edilmesi gerektiğini , sivilleri hedef almanın kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsaknayan da  Josep Borrel ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Ermenistan resmi kaynakları tarafından yapılan açıklamaya göre Bakan Mnatsaknayan Azerbaycan'ın ateşkesi bozduğunu ve esirlere kötü muamelede bulunduğunu söyledi. 

Ermenistan Dışişleri Bakanı ayrıca yabancı terörist savaşçıların konuşlandırılmasının , bölgesel ve uluslararası bir tehdit olduğunu ifade etti.. 

Borell, Ermenistanlı muhatabına da ateşkese uyulmasının önemini vurguladı. 

Bu arada Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi,öğle saatlerinde yaptığı açıklamada  Azerbaycan'ın Ermeni askerlerinin cesetlerinin bir kısmını tek taraflı olarak teslim etmeye hazır olduğunu söyledi.

Açıklamada cesetlerin  devlet sınırının Tovuz bölgesi yönünde önceden kararlaştırılmış bir koridorda Ermenistan'a teslim etmeye hazır olduğunu kaydetti.

Ermenistan ise Azerbaycan yönetiminin Azeri ordusuna ait cesetleri almak için harekete geçmediğini söylüyor. 

(Sputnik, Ermenistan Kamu Radyosu, BBC Azeri)

Kategoriler

Güncel