Hollande, Aliyev'den Ermenistanla güven ortamının tesisini istedi

Fransa, Azerbaycan'a Ermenistanla yaşadığı sorunun çözümü konusunda, bu ülkeyle güven ortamını tekrar oluşturması çağrısı yaptı. Louvre Müzesi'nde açılan İslam Eserleri Bölümü'nün açılışı için Fransaya gelen Aliyev, Seferov skandalı ve çatışmacı üslubu nedeniyle Paris'deki Ermeniler tarafından protesto edildi. Aynı saatte Ermenistan Büyükelçiliği önünde toplanan Türkiyeli ve Azerbaycanlı protestocular da sesini yükseltti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev görüşmesinden sonra Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, 'Cumhurbaşkanı Hollande, Minsk Grubu'nun gözetiminde, Dağlık Karabağ sorununun çözümü için sürdürülen müzakerelerde, Azerbaycan'a, Ermenistan ile güven ortamının tesisi için gerekli adımları atması çağrı yaptı'denildi. Azerbaycan tarafından görüşmeyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, Elysee Sarayı’na akredite bazı gazetecilerin görüşmeye alınmaması da dikkat çekti.

Paris sokakları hareketlendi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Paris’e gelmesiyle şehir de hareketlendi. Ermenistanlı subay Kurken Markaryan’ı baltayla katleden Ramil Seferov’un Azerbaycan’a iadesisinin ardından affedilmesi ve kahramanlaştırılması nedeniyle Ermeni diasporası düzenlediği gösterilerle tepkisini dile getiriyor. Aliyev’in ziyareti sırasında Azerbaycan’ın Paris Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce protestocu, sloganlarla ve pankartlarla tepkilerini dile getirdi. Paris’teki Ermeni diasporası temsilcilerinden Hraçya Varjabetyan, eylemin oldukça hareketli geçtiğini belirtirken Fransa Parlamentosu’nun sağ ve sol kanadından milletvekillerinin de kendilerine katıldıklarını ifade etti. Varjabetyan, Fransa saatiyle 20.00’de gerçekleşen eylem sırasında Seferov’un resminin veya Azerbaycan bayrağının yakılması gibi istenmeyen durumlar yaşanmadığını kaydetti.

Ermenistan Büyükelçiliği de protestolara sahne oldu

Aynı saatlerde Paris'teki Ermenistan Büyükelçiliği önünde toplanan Türkiyeli ve Azerbaycanlı protestocular, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı protesto etti.

Fransa'da yaşayan Azerilerin yanı sıra aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu Hollanda, Belçika ve Almanya'dan gelen birçok kişinin gösteriye katılarak destek verdiği görüldü.

Hocalı katliamına ait fotoğrafları taşıyan grup, ''Karabağ Azeridir, Azeri kalacak'' sloganları attı.

Grup adına okunan deklarasyonda, Karabağ sorununa vurgu yapılarak, Ermenistan'ın işgali nedeniyle 1 milyon Azeri'nin yurtlarını terk etmek zorunda kaldığı hatırlatıldı ve Ermenistan'ın bu topraklardan geri çekilmesi istendi.

     

Kategoriler

Güncel Dünya Diaspora