Ateşkes hala uygulanmıyor

Ermenistan Azerbaycan arasında 18 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere varılan insani ateşkes anlaşması, hala uygulanmıyor. Taraflar birbirin ateşkesi bozmakla suçluyor. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan açıklamalar geldi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan Türkiye'nin arabulucu olmaması gerektiğini söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Cebrayil bölgesinde bazı köyleri kontrol altına aldıklarını açıkladı.

Ermenistan medyasına göre Karabağ güçleri sınır hattında  durumun genel olarak nispeten istikrarlı olduğunu ancak  cephe hattının bazı bölgelerinde topçu ateşinin devam ettiğini söyledi.

Yapılan açıklamalarda "İnsani amaçlı ateşkes anlaşmasına rağmen, karşıt güçler kuzey ve güney yönlerinde topçu ateşine devam ettiler" dendi. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise  19 Ekim saat 11: 10'dan itibaren Ermenistan silahlı kuvvetlerinin Tovuz ve Taşkesen bölgelerine ateş açtığını söyledi. 

Lavrov: Sivil tesisler hedef alınmamalı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bölgede  tesislere yönelik ateş ve saldırıların derhal durdurulması gerektiğini söyledi.

Moskova'da bir araya gelen Lavrov ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Dağlık Karabağ'daki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lavrov, bölgedeki sivil tesislere yönelik saldırıların derhal durdurulması gerektiğini vurguladı.

Lavrov, Karabağ konusunda cepheleşme yanlısı söylemlerde bulunmaktan kaçınma çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanı, "Şu anda en önemli hususun gerek taraflar arasında gerekse de sorumlu uluslararası aktörler arasında cepheleşme yanlısı söylemleri körüklemeye derhal son verilmesi olduğuna inanıyoruz. Bu büyük çabalar gerektirmiyor. Bir sonraki kesinlikle atılması gereken adım, cepheleşme söylemine son vermeye paralel olarak askeri faaliyetlerin durdurulması, sivil tesislere yönelik saldırıların sonlandırılması" dedi.

Dağlık Karabağ'daki ateşkes kontrol mekanizmasının en kısa sürede mutabık kalınmasını umduklarını ve Moskova'nın bu konuda Erivan ve Bakü'yle temas halinde olduğunu kaydeden Lavrov, Moskova'da sağlanan ancak sahadaki durumu kökten bir şekilde değiştirmeyen ateşkes mutabakatının ardından bir ateşkes kontrol mekanizması oluşturulması gerektiğine ikna olduklarını söyledi.

Lavrov, Rusya Savunma Bakanlığı'nın mekanizmanın kurulması konusunda Azerbaycan ve Ermenistan'daki bakanlıklarla aktif çalışma yürüttüğüne dikkat çekerek mekanizmanın en kısa sürede oluşturulacağını umduklarını ifade etti.

Sarkisyan: Türkiye arabulucu olmamalı

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan  Kommersant  gazetesine verdiği röportajda, önceki girişimlerin başarısızlığına rağmen  ateşkes konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

Armen Sarkisyan, "Prensipte Türkiye'nin zaten çatışmaya taraf olduğunu" ve Karabağ görüşmelerinde arabulucu olamayacağını söyledi. .

Sarkisyan.  "Türkiye orada çünkü bu hatları [petrol ve gaz boru hatlarını] kontrol etmek istiyor. Ve çatışma devam ettikçe, Türkiye'nin Azerbaycan'daki varlığı derinleşecek" diye konuştu. 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov Türkiye'yle yapılan görüşmelerde Suriye ve Libya'daki militanların Dağlık Karabağ'a gönderilmesi konusunun ele alındığını söyledi. Sputnik sitesine göre Bogdanov,, Moskova'nın militanların çatışmaya dahil edilmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizdiğini ifade etti.

Siteye göre gazetecilerin militanların Dağlık Karabağ'a gönderilmesi konusunun Türkiye'yle konuşulup konuşulmadığı sorusuna yanıt veren  Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, "Evet, tüm konuları istişare ediyoruz" yanıtını verdi.

Bogdanov, bu istişareler sırasında Rus tarafı olarak militanların Dağlık Karabağ'a gönderilmesini kabul edilemez bulduklarını ifade ettiklerini vurguladı.

Aliyev: Cebrayil'de birçok köy ele geçirildi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise  Twitter mesajında Cebrail yöresine bağlı Soltanlı, Emirvarlı, Maşanlı, Hasanlı, Alikeykhanlı, Gümüşağ, Hacı, Göreyçinveysallı, Niyazgüllü, Keçel Memmedli, Şahvelli, Hacı İsmayıllı, İsaıklı köylerinin kontrol altına alındığını söyledi. 

Her iki taraftan yapılan açıklamalara bakılırsa cenaze ve esir değişimi hala gerçekleşmiş değil. 

Kategoriler

Güncel