Paşinyan: Şu aşamada diplomatik çözüm görünmüyor

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Facebook’tan halka seslendi ve “Bizim anlaştığımız şeye Azerbaycan katılmıyor.En azından bu aşamada diplomatik çözüm gözükmüyor” dedi.

Paşinyan “Uzlaşma, bizim çözüm uğruna ulusal  çizgimizden ödün vermemiz ve karşı tarafın da azami çizgisinden gerilemesi durumumda olur. Ancak uygulama göstermiştir ki, bu mantıkta bizim için kabul edilebilir olanın Azerbaycan için kabul edilemez olduğu başka bir gerçektir. Bizim anlaştığımız veya katılacağımız şeye Azerbaycan artık katılmıyor. Bu, en azından bu aşamada diplomatik bir çözümden söz etmenin imkansız olduğunu gösteriyor" dedi.

Paşinyan “Bu bağlam dikkate alındığında halkımızın hakları için savaşmalıyız” diye konuştu. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesinde tırmanışı azaltmak için başka herhangi bir ülkenin çatışmadan uzak durması, silah tedarik etmemesi, tarafların hiçbirine destek olmaması gerektiğini söyledi.

Pompeo, konuyu Cuma günü Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları ile görüşeceğini söyledi. Görüşmeye ilişkin haber geçtiğimiz günlerde ABD basını tarafından duyurulmuştu. 

NATO, "Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesinde trajik insan kayıplarına neden olan devam eden ateşkes ihlallerinden derin endişe duymaktadır" dedi.  Sözkonusu açıklamayı  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkissian ile görüşmesinin ardından söyledi.

Stoltenberg, "Düşmanlıkların sona ermesi NATO ve uluslararası güvenlik için önemlidir. Tüm tarafların itidal göstermesi, ateşkes rejimine saygı göstermesi ve gerginliği hafifletmesi hayati önem taşıyor. Sivillere yönelik herhangi bir saldırı kabul edilemez ve durdurulmalıdır ”dedi.


Kategoriler

Güncel