Aliyev: Karabağ'da referanduma karşııyız, kültürel özerklik olabilir

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Japon Nikkei gazetesine konuştu. Aliyev "Dağlık Karabağ'da referandum olmayacak, ancak kültürel özerklik olabilir" dedi.

Referanduma karşı çıkan Aliyev, Dağlık Karabağ’daki Ermenilerin 'kültürel otonomiye' sahip olmaları ihtimalini dışlamadığını ifade etti: "Kendi kaderini tayin etmenin farklı türleri mevcut. Sözgelimi kültürel otonomi olabilir. Bunu Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde görüyoruz, insanların bulundukları belediyeler, topluluklarda belirli hakları var. Ancak Azerbaycan topraklarında ikinci bir Ermeni devleti kurulmasına asla izin vermeyiz. Bu söz konusu olamaz. Bir referandum asla olmayacak."

Aliyev sınıra barış gücü yerleştirilmesi önerileri karşısında ise, 

"Her iki taraf - Azerbaycan ve Ermenistan - bu uluslararası gözlemcilerin veya barışı koruma görevlilerinin kim olacağı konusunda anlaşmalıdır.  Azerbaycan topraklarına yerleştirilmeleri meselesi olduğu için Azerbaycan'ın bu konuda kesin söz sahibi olması gerekir. Prensip olarak buna karşı değiliz. Ama tabii zamanı geldiğinde şartlarımızı ortaya koyacağız" dedi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Karabağ sorununun çözüme ulaştırılması sürecinde, Türkiye dahil üçüncü ülkelerin yer almasının, sadece krizin tarafları olan Azerbaycan ile Ermenistan'ın onayı ile mümkün olabileceğini belirtti.

Kremlin Sözcüsü ayrıca, Karabağ'daki çatışmaların durdurulmasına ilişkin iki defa karar alınmış olmasına karşın ateşkese uyulmadığını da belirtti ve şöyle konuştu:"İnsani nedenlerle çatışmalara ara verilmesi kararına ilişkin daha önce varılmış anlaşmalara uyulduğu şu an için söylenemez. Ne yazık ki söz konusu anlaşmalara taraflar uymuyor.”

Öte yandan insani ateşkesin işlememesi nedeniyle cesetler hala savaş alanında. Ermenistan Cumhuriyeti Çevre Bakanlığı, uluslararası yapılara başvurdu. Yapılan açıklamada , “Savaş alanındaki cesetlerle ilgili durum şimdiden kontrolden çıkıyor ․ Video kayıt cihazları, vahşi hayvanların cesetleri nasıl yediğini kaydediyor" dendi

"Böylesi bir insani felaket, bu hayvanlar aracılığıyla çeşitli tehlikeli bulaşıcı hastalıkların yayılması da dahil olmak üzere korkunç insani ve çevresel sorunlara yol açabilir" ifadelerine yer verilen  açıklamada  “Bu sonuçlar Artsakh (Karabağ),  Ermenistan ve Azerbaycan topraklarıyla sınırlı kalmayacak, tüm bölge için tehdit oluşturacaktır” dendi. 

(Sputnik, BBC Azeri, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel