Putin: Ermenistan Azerbaycan çatışmalarında 5.000 kişi öldü

Moskova'da düzenlenen Valdai Tartışma Kulübü'nün toplantısına video konferans yöntemiyle katılan, Putin 27 Eylül'de Ermenistan Azerbaycan arasında başlayan çatışmalarda yaklaşık 5.000 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Aliyev Azerbaycan-İran sınırını tamamen kontrol altına aldıklarını açıkladı. Ermenistan, Azerbaycanlı bir savaş esirinin "Türkiye'den gelen uzmanlar tarafından eğitildiklerini" söylediğine dair bir video yayınladı.

Dağlık Karabağ'daki duruma ilişkin bir soru karşısında Putin, Rusya'nın Azerbaycan ve Ermenistan'a eşit mesafede olduğunu belirtti.

Bölgedeki çatışmaların 30 yıl önce Ermeni halkına karşı işlenen ağır suçlar sonucunda başladığını kaydeden ve bugün Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmaların şimdiye kadarki en şiddetli çatışmalar olduğunu kaydeden Putin, bölgede çözümü Rusya kadar isteyen başka bir ülke olmadığını vurguladı. 

Rusya ve Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki duruma ilişkin tutumlarının örtüşmediğini ve Moskova'nın siyasi çözüm bulunmasından yana olduğunu söyleyen Putin, Türkiye'yle olan görüş ayrılıklarından kaygı duymadıklarının, Ankara'nın işbirliğinin sürdürülmesinden yana olduğunun altını çizdi.

Putin, ortak enerji projelerini ve Türkiye'nin Rusya'nın S-400 uçaksavar sistemini satın almasını hatırlattı ve bağımsız bir dış politika izleyen Erdoğan'la çalışmanın rahat olduğunu söyledi. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise akşam saatlerinde yaptığı açıklamada  Azerbaycan-İran sınırının tamamen kontrol altına alındığını söyledi. Aliyev, 20 köy ve 1 kasabayla birlikte, Azerbaycan-İran sınırının Ermeni güçlerinin kontrolü altındaki bölgelerinin tamamen kontrol altına alındığını duyurdu.

Öte yandan Ermenistan Kamu Radyosu ve devlet televizyonu Karabağ'daki hastanelerden birinde tedavi gören Azerbaycanlı bir savaş esirinin  açıklamalarını görüntülü olarak yayınladı. 

Videoda Azeri askerin Türkiye'den gelen askerlerce eğitim aldıklarını  söylediği belirtiliyor. 

Ermenistan ayrıca Bayraktar şirketine ait bir İHA'nın daha düşürüldüğünü açıkladı. 

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ise Dağlık Karabağ sorununun, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlığı çerçevesinde, tamamen barışçıl bir şekilde çözülebileceğini açıkladı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Bugün Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümünü reddeden Azerbaycan ve Türkiye'nin tutumunu, Ermeni tarafının yaklaşımıymış gibi sunmaya çalışan manipülatif bir açıklama yaptı. Çatışmanın askeri çözümünü sürekli dışlayan tutumumuzdan hareketle, Dağlık Karabağ sorununun, uluslararası yetkiye sahip bir format olan AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlığı çerçevesinde, tamamen barışçıl bir şekilde çözülebileceğinin bir kez daha altını çiziyoruz.”

Ermenistan ve Karabağ  cephesi bugün 40 asker kaybı daha açıkladı. Böylece Ermenistan ve Karabağ cephesinin asker kaybı 874'e ulaştı.  Azerbaycan ise çatışmaların başlangıcından bu yana asker kayıplarına ilişkin resmi bir açıklama yapmıyor. 

(Sputnik,Ajanslar, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Güncel