Çatışmalar üçüncü ateşkese rağmen sürüyor

Ermenistan Azerbaycan arasındaki çatışmalar üçüncü ateşkese rağmen dün gece ve bugün sürdü.

Ermenistan gece boyunca gerginliğin sürdüğü, belli noktalarda 'topçu düelloların gerçekleştiği açıklaması yaptı. 

Açıklamada, Azerbaycan ordusunun yerleşim birimlerini vurmaya devam ettiği, özellikle de Martuni (Hocavend), Martakert (Ağdere) kentleri ve Askeran bölgesi köylerinin saldırılara maruz kaldığı belirtildi..

Ermenistan bugün 35 askerin daha çatışmalarda hayatını kaybettiği açıkladı. Böylece Ermenistan Karabağ cephesinin toplam kaybı 1009 oldu. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, gece saatlerinde Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin temas hattının farklı bölgelerinde yerleşim birimlerine ateş açtığı açıklamasını yaptı. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, "26 Ekim’de gün boyu ve onu 27 Ekim’e bağlayan gece Ermenistan Silahlı Kuvvetleri,  temas hattının farklı noktalarında Azerbaycan ordusuna ait mevzilere ve cephe hattı yakınlarındaki yerleşim birimlerine çeşitli tipte silahlarla ateş açtı. Askeri operasyonlar genellikle de temas hattının Hocavend, Fuzuli ve Kubatlı yönlerinde gerçekleşti” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı Nikol Paşinyan’ın eşi Anna Hokobyan, bir kadın müfrezesiyle  yurt sınırlarına gideceğini açıkladı.

Hakopyan facebook hesabında “Yarından itibaren ben de dahil olmak üzere 13 üyeli kadın müfrezesi askeri tatbikatlara başlayacak. Cepheden birkaç gün içinde ayrılacağız” diye yazdı.

Bu arada Ermenistan medyasında yer alan haberlere  göre Suriye'deki “Firkat Al Hamza” adlı örgütün  komutanlarından Adel al-Şahir, Karabağ'da  öldürüldü. Ermenistan medyası bu bilgiyi  örgütün twitter hesabından yapılan açıklamaya dayandırdığını söylüyor. 

Karabağ’ın Savunma Bakanı ve Karabağ Savunma Ordusu Komutanı Celal Harutyunyan’ın ise operasyonda yaralandığı ve görevinden alındığı açıklandı. Harutyunyan'ın yerine Miail Arzumanyan atandı. 

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna Naghdalyan  26 Ekim itibarıyla çatışmalarda toplam 39 sivilin hayatını kaybettiğini, 122 sivilin de yaralandığını açıkladı. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise facebook'tan yaptığı açıklamada Ermeni halkının Karabağ meselesinde "büyük ve hatta acı veren tavizler vermeye hazır olduğunu", ancak Azerbaycan'ın talep ettiği gibi teslimiyete hazır olmadığını söyledi

Paşinyan üçüncü ateşkes girişiminin başarısız olduğunu da kabul etti.

Azerbaycan ise Karabağ'daki Kubatlı'nın Azeri ordusu tarafından ele geçirildiğini açıkladı. Açıklama Ermenistan tarafından da kabul edildi. 

Kategoriler

Güncel