Rusya: Karabağ'da sadece Rusya'nın barış gücü askeri olacak

Dün geceyarısı Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan ateşkes anlaşması sonrası Rus barış gücü askerlerinin Karabağ'da konuşlanmasına başlandı. Rusya bölgede sadece Rus barış gücü askeri olacağını açıkladı.

Reuters ajansının haberine göre ateşkes anlaşmasının bir parçası olan Rus ordusu askerleri, Dağlık Karabağ'da konuşlanmaya başladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova Eho Moskvı radyosuna açıklamasında, Karabağ’da sadece Rusya’nın barış güçlerinin görev yapacağını belirtti.

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin Karabağ’daki çatışmaların sona erdirilmesine ilişkin vardıkları anlaşmaya istinaden Zaharova, “(Üstünde anlaşılan) açıklamanın metni yayınlanınca kimsenin şüphesi kalmayacak, ancak ben yine de Rusya Devlet Başkanı’nın (Vladimir Putin) sözlerini bir defa daha hazırlatmak isterim (…) burada Rusya’nın barış güçlerinden bahsediyoruz” dedi.

Rusya Dışişleri Sözcüsü, ‘sadece mi Rus güçlerinin yerleştirileceği’ sorusu karşısında, “Bu cümle bir defa daha nasıl tekrarlanır bilmiyorum: Karabağ’daki temas hattı boyunca Rusya’nın barış güçleri konuşlandırılacaktır” yanıtını verdi.

Reuters ajansı, "Anlaşmanın, Ermenistan'la savunma anlaşması ve yine Ermenistan'da askeri üssü bulunan Rusya'nın, Türkiye'nin güçlenmeye çalışmasına rağmen, kendi arka bahçesi olarak gördüğü bir bölgede hala ana hakem olduğunun bir işareti olarak görülmesi muhtemel" yorumunu yaptı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev anlaşma sonrası yaptığı açıklamada bölgede Türkiye askerinin de bulunacağını söylemişti. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus barış güçlerini taşıyan 10 askeri uçağın sonuncusunun 10 Kasım Salı günü kalktığını söyledi. Yaklaşık 2.000 asker, 90 zırhlı personel taşıyıcı ve 380 araç ve diğer donanımlar bölgede konuşlandırılıyor.

Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında dün gece imzalanan ateşkes anlaşması ile Karabağ savaşı sona ermiş oldu. Anlaşma Azerbaycan'da sevinçe karşılanırken Ermenistan'da tepkilere neden oldu. Başkent Yerevan'da göstericiler parlamentoyu bastı. Anlaşmaya göre Ermenistan Karabağ'da bazı bölgeleri Azerbaycan'a geri veriyor. 

(Sputnik, Reuters)

Kategoriler

Güncel