Paşinyan: Görevimiz en kötüsünden kaçınmaktı

Dün gece varılan ateşkes anlaşması nedeniyle ülkesinde eleştirilere maruz kalan Ermenistan Başbakanı Paşinyan Facebook'tan halka seslendi. Paşinyan "Savaştan önce beş bölgeyi geri vereceğimizi söyleseydim kimse kabul etmezdi" dedi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan "Benim günahlarım" diye başladığı konuşmasında şunları söyledi:

“2018'de göreve geldiğimde ve Karabağ sorununun çözümüne ilişkin müzakerelerin durumuna vakıf olduğumda, aslında çıkıp  Dağlık Karabağ'ın statüsü belli olmadan beş bölgeyi iade etme ya da savaşa girme seçeneklerimiz olduğunu söylemem gerekirdi". 

Paşinyan şöyle devam etti: "Eğer bu beş bölgeyi teslim etme seçeneğini sunmuş olsaydım, kimse bunu kabul etmezdi.  Ayrıca, savaş daha erken başlamış olsaydı, sonuçlar bazı nesnel ve öznel nedenlerden dolayı daha kötü olurdu ”

Başbakan, savaş başlamadan önce savaş belirtileri göründüğünde bir kez daha çıkıp  “beş bölgeyi iade ederiz ya da savaşa gireceğiz” deme seçeneğine sahip olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:  

"Söylemedim çünkü bu şekilde teslim olmamızı istemedim. Haklarımız için, Artsakh (Karabağ) halkının hakları için mücadele edebileceğimize inandım. Ve şimdi inanmaya devam ediyorum. Ayrıca, Eylül ayı başlarında seçenekleri özetlemiş olsaydım, Ermeni toplumu ne derdi?  Ermeni toplumu 'hayır, gidip halkımızın haklarını savunacağız' derdi. Bu çok açık. Ve sonuç olarak yine de savaşa maruz kalırdık"

Paşinyan şöyle devam etti: "İkincisi, neden ikinci, üçüncü veya altıncı günde savaşın daha fazla gelişmesini engellemeye çalışmadık? Birincisi, ilk aşamada savaş Ermeni tarafı için oldukça başarılıydı. İkincisi, savaşı önlemenin koşulu hala aynıydı - Dağlık Karabağ'ın statüsü açıklığa kavuşturulmadan ve bunun için açık mekanizmalar olmadan beş bölgenin geri dönmesi . Bunu neden söylemedim? Çünkü hala mücadele edebileceğimize inandım ve bunun için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyordum. Ve eğer gelip söyleseydim, Ermeni toplumu beş bölgeyi barış için geri vermeyi kabul etmeyecekti."

Paşinyan "Acı verici karar, savaşın seyrini bozma şansımız olmadığı ortaya çıkınca verildi. Görevimiz en kötüsünden kaçınmaktı" diye konuştu ve şöyle devam etti:“Aslında bugünkü duruma baktığımızda, beş bölgeyi iade etme formülünde anlaşmış olsaydık daha iyi bir duruma sahip olacağımızı söylüyoruz. Ve bu doğru. Ama Ermenistan'da bunun doğru yol olduğuna kim inanır? Çok az insan. Ben de inanmazdım. Böylelikle herhangi bir mücadele olmaksızın bir şeyi kabul etmiş oluruz. Ne kadar çok analiz edersem, bu alandaki hatalarımı o kadar görüyorum ”

Paşinyan  kendi sorumluluğunu üstlenmeye hazır olduğunu söyledi ve ekledi: "Geriye dönüp baktığımda çözümlerin sizin ve benim için imkansız olduğunu görüyorum. Gerçek şu ki biz ve ordumuz bu savaşta sonuna kadar savaştık"

Öte yandan muhalefete Paşinyan'a yönelik tepkiler sürüyor. 17 parti yarın Yerevan'da Cumhuriyet Meydanı'nda bir gösteri yapacağını açıkladı. Emniyet güçleri ise 27 Eylül'den bu yana sıkıyönetim gereği gösteri yapmanın yasaklanmış bulunduğunu hatırlatan bir açıklama yayınladı ve halka açık etkinliklerden kaçınma çağrısı yaptı.

9 Kasım'ı 10 Kasım'a bağlayan gece varılan anlaşma Ermenistan'da tepkilere yol açarken anlaşma sonrası bazı göstericiler Parlamento binasına girdi, Meclis başkanı Ararat Mirzoyan'a saldırdı. Mirzoyan hastaneye kaldırıldı. 

Kategoriler

Güncel