Ermenistan'da muhalefetin Parlamento oturumu gerçekleşmedi

Ermenistan'da muhalefet Paşinyan'ın istifası talebiyle bir gösteri düzenledi. Göstericiler Parlamento binasının önüne geldi. Muhalif partiler özel oturum için girişimde bulundu ancak yeterli sayıya ulaşılamadı. Öte yandan bazı muhalefet partilerinden isimler gözaltına alındı

Rusya ve Azerbaycan ile varılan anlaşma nedeniyle Ermenistan'da Nikol Paşinyan yönetimine  yönelik tepkiler sürdü..  

Paşinyan'ın istifasını isteyen gruplar başkent sabah saatlerinde  Yerevan'da bir kez daha meydanlarda toplandı.  Protesto gösterileri sırasında birçok gösterici gözaltına alındı. 129 göstericinin gözaltına alındığı, bunlardan  bunlardan 41'inin serbest bırakıldığı bildirildi.. 

Göstericiler daha sonra Parlamento binasına yöneldi. Protestocular Parlamento'da olağanüstü oturum düzenlenmesini talep etti. 

Muhalif partiler Paşinyan'ın istifası talepli özel oturum düzenlemek için ilk aşamada yeterli sayıya ulaştıklarını açıkladılar. Ancak daha sonra oturum yeterli sayıya ulaşılamadığı için gerçekleşmedi. 

Öte yandan Ulusal Güvenlik Servisi, servisin eski başkanı Arthur Vanetsyan, Vatan partisi lideri Gagik Tsarukyan, Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi sözcüsü Eduard Sharmazanov ve Ulusal Meclis eski milletvekili Ara Sahakyan'ı gözaltına aldı.

Tsarukyan gösteri öncesi,  Vanetsyan ve Sharmazanov ve Sahakyan ise  gösteri sonrası gözaltına alındı. 

Paşinyan'ın istifası talebiyle geçekleşmesi planlanan oturum iktidardaki "Benim Adımım" ittifakı vekillerinin parlamentoya gelmemesi üzerine yapılamadı. İttifakın 88 vekili bulunuyor. 

Benim Adımım İttifakı ise gece saatlerinde bir açıklama yayınladı. Paşinyan'ın istifasını isteyen muhalefete seslenen ittifak "Mevcut tarihsel ve politik durumda ilan edilen koşulları kabul etmek, Karabağ'ın tamamen kaybını önlemenin tek yoluydu" dedi. 

Açıklamada, "İttifak  Ermenistan'da istikrarı bozmaya, askeri cepheyi ve onu elinde tutanların hayatını tehlikeye atmaya yönelik hiçbir oturumda yer almayacak" dendi. Açıklamada; 

"Muhalefet, halka seslenerek: 1- Rus arabuluculuğunun iptalini, 2- Rus barış gücünün temas hattından çekilmesini, 3- Savaşın devamını desteklediğini açıklamalı, ve savaşı kazanmak için yeni yol haritası sunmalı" ifadeleri kullanıldı.  

Kategoriler

Güncel