Azerbaycan'da ateşkesi gözlemek için Türk-Rus merkezi kuruluyor

Rusya Savunma Bakanlığı Rusya ile Türkiye'nin Dağlık Karabağ ateşkesini izlemek için ortak bir merkez kurulması konusunda mutabakat imzaladıklarını söyledi.

Belge, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ile Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar arasında yapılan görüşmeler sonucunda imzalandı.

Rus bakan, "Rus barış güçlerinin varlığı kriz bölgesinde istikrarı sağlayacak, mültecilerin ikamet yerlerine dönüşlerini kolaylaştıracak" dedi.

Shoigu "Ortak izleme merkezi tarafların ateşkese uyması üzerinde kontrol imkanı sağlayacak ve uzun süredir devam eden çatışmanın çözümü için güçlü bir temel oluşturacak" diye ekledi.

Shoigu'nun verdiği bilgiye göre merkez Azerbaycan'da olacak. Ateşkesin uygulanması ve varılan anlaşmaları ihlal eden eylemler hakkında bilgi toplayacak ve bilgileri doğrulayacak. İhlalleri İHA'lar aracılığıyla belgelemek ve diğer kaynaklardan gelen verileri değerlendirmekle  görevleri arasında.

Yapılan açıklamaya göre merkez ayrıca varılan anlaşmaların ihlali ile ilgili her türlü şikayeti, sorunu veya problemi dikkate alacak.

Kategoriler

Güncel