Moderna: Aşıda yüzde 94,5 başarı sağladık

ABD merkezli ilaç şirketi Moderna Inc tarafından yapılan klinik araştırmada, üretilen korona virüs aşısının yüzde 94,5 etkili olduğu açıklandı.

Şirketten yapılan açıklamada 30 bin kişiye yapılan iki dozluk aşı çalışmasının yüzde 94,5 etkili olduğu belirtildi.

Moderna CEO'su Stephane Bancel, Business Insider'a yaptığı açıklamada "Bunlar, birçok ABD ve dünyaki birçok insana yardımcı olacak iki mükemmel aşı" dedi.

Bancel ürettikleri aşıyı Pfizer Biontech aşısıyla kıyaslamak için çok erken olduğunun altını çizdi.

Bancel, Moderna'nın aşısının Pfizer/Biontech aşısına göre önemli bir avantajı olduğunu söyledi. Moderna'nın aşısının tipik buzdolabı sıcaklıklarında (2-8 derece) bir ay muhafaza edilebildiği belirtilirken, Pfizer'in aşısının kuru buz ve özel kaplar gerektiren -70 derece sıcaklıkta saklanması gerektiği belirtiliyor.

ABD’nin 2021 yazında normale dönmesi hakkında tahminlerini paylaşan Bancel, "Anma Günü'ne kadar ABD'de aşı isteyen herkesin güvenli ve etkili bir aşıya ulaşacağına inanıyorum" dedi.

ABD için yazın resmi olmayan başlangıcına işaret eden Anma Günü, önümüzdeki yıl 31 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

Moderna'nın aşısı şimdiye kadar yalnızca yetişkinlerde test edilmiş olsa da, şirket aşıyı gençlerde de denemeyi planlıyor. Bancel, aşının önümüzdeki yaz gençlere verilmesinin onaylanacağını ve gençlerin Temmuz veya Ağustos aylarında aşılanabileceğini umduğunu söyledi.

Bancel, "Okula dönüş için Eylül 2021 normal olur" şeklinde konuşurken aşıdan sonra “İnsanlar alışverişe gidebilir, eşyalarını, sırt çantalarını alabilir ve maskesiz okula dönebilirler. Ve hepimizin bildiği normal hayata geri dönebilirler" dedi.

Moderna şirketinin kurucu ortağı, aynı zamanda Aurora Humanitarian Initiative'in de kurucu ortağı olan Nubar Afeyan.  Afeyan Türkiye’de yaşamış bir Ermeni ailenin torunu. 

Kategoriler

Güncel