Fransa: Karabağ'da ateşkesin denetimi uluslararası düzeyde olmalı

Fransa, Dağlık Karabağ'da ateşkesin uygulanması için uluslararası denetim istedi. Fransa, Rusya ve Türkiye'nin Batılı güçleri Dağlık Karabağ ile ilgili barış görüşmelerinin dışında bırakmasından da endişe ediyor. AB ise Karabağ'ın statüsü müzakerelerine geçilmesi çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Başbakanı ile yaptığı telefon görüşmelerinden sonra Macron'un ofisinden yapılan açıklamada, "Çatışmanın sona ermesi, Dağlık Karabağ halkını korumak ve son haftalarda evlerinden kaçan on binlerce insanın geri dönmesini sağlamak için iyi niyet müzakerelerinin yeniden başlamasına imkan tanınmalıdır" denildi.

Fransız cumhurbaşkanlığı yetkilisi gazetecilere yaptığı açıklamada, "Minsk Grubu'nun (ateşkesin) gözetimin tanımlanmasında kendi rolünü oynamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.    

Aynı yetkili Paris'in mültecilerin dönüşüne izin vermek, özellikle Suriye'den gelen yabancı savaşçıların geri dönüşünü organize etmek ve Dağlık Karabağ'ın statüsü konusunda görüşmeleri başlatmak amacıyla ateşkesin "uluslararası olarak denetlenmesini" istediğini söyledi.

Aynı yetkili şöyle devam etti “Rusların Türklerle olası bir formül ile ilgili görüştüğünü anlıyoruz ki biz bunu istemiyoruz. Bu hassas bölgede rolleri bölmek için Astana’yı (sürecini) tekrarlamak olur” şeklinde konuştu ve devam etti "Bir tarafta Minsk diğer tarafta Astana olamaz. Rusların bir noktada bir tercih yapmaları gerekiyor.”

AB'den açıklama

Avrupa Birliği ise bugün (20 Kasım) yaptığı açıklamada ateşkesin ilk adım olduğunu ve Karabağ'ın statüsü statüsüne yönelik çabaların yenilenmesi gerektiğini söyledi. Açıklama şöyle: 

"Ateşkes, uzun süredir devam eden Dağlık Karabağ ihtilafının sona erdirilmesi yönünde atılan sadece ilk adımdır. AB, Dağlık Karabağ'ın statüsü de dâhil olmak üzere, çatışmanın müzakere edilmiş, kapsamlı ve sürdürülebilir bir şekilde çözümlenmesine yönelik çabaların yenilenmesi gerektiğini düşünmektedir. AB, bu amaca ulaşılabilmesi için AGİT Minsk Grubu'nun eş-başkanları önderliğindeki uluslararası formata ve AGİT Dönem Başkanının Kişisel Temsilcisine verdiği tam desteği bir kez daha ifade eder. AB, mümkün olan hallerde istikrar, çatışma sonrası rehabilitasyon ve güven oluşturma önlemlerine destek de dahil olmak üzere, çatışmaya kalıcı ve kapsamlı bir çözümün bulunmasına etkin katkıda bulunmaya hazırdır."

(Deutsche Welle, Ajanslar)

Kategoriler

Güncel