Ermenistan'da kayıp askerlerin aileleri tepkili

Ermenistan ile Azerbaycan arasında 10 Kasım'da varılan ateşkesin ardından akıbetleri hala belli olmayan askerlerin aileleri düzenli olarak gösteri yapıyor ve yetkililerden bilgi talep ediyor.

Başbakan Paşinyan'ın yardımcısı  Nairi Sargisyan, kayıp askerlerin ebeveynlerine bilgi vererek, Başbakan'ın talimatı ile bakanlıklar arası bir komisyon kurulacağını söyledi.

Ancak Ermenistan medyasına yansıyan haberlere göre açıklama ebeveynlerin öfkesini artırdı.

Ebeveynlerden biri "Şimdi komisyon mu kuracaksınız? 5 Ekim'den beri çocuklarımızdan hiçbir bilgi alamıyoruz ve siz sadece bir komisyon oluşturuyorsunuz" dedi.

Kayıp ve Esir Askerlerden Sorumlu Komisyon Başkanı Vitaly Voskanyan ise, Mataghis, Martuni ve diğer bölgelerden cenazeler topladıklarını söyledi. 

Voskanyan, “12 Kasım'dan itibaren komisyon Rusya'daki Kızıl Haç'a bilgi sağlıyor.  Farklı bölgelerden  bulmayı başardığımız canlı çocuklarımız var, anne babalara haber verdik. Komisyon çalışmaya devam ediyor. Başbakan'ın kararı ile potansiyelimizi ikiye katlayacak daha gelişmiş bir komisyon oluşturulacak. Çalışmalar gece gündüz sürüyor ”dedi.

Ermenistan geçen hafta yaptığı açıklamada hayatın kaybeden asker sayısını 2.317 olarak açıklamıştı. Ancak o günden bu yana düzenli olarak savaşta hayatını kaybeden askerlere ilişkin yeni isimlerin açıklanmasına devam ediliyor. 

Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 27 Eylül'de Azerbaycan ordusu tarafından yakalanan Ermeni askerlerin insan haklarının korunması konusunda  acil bir tedbir uygulanmasına  karar verdi.

AİHM'ye başvuru, avukatlar Artak Zeynalyan ve Siranush Sahakyan tarafından yapılmıştı.

Başvuruda  esaret altındaki kişiler şöyle sıralandı:  Samvel Asatryan, Arsen Karapetyan, Norik Arakelyan, Gegham Elibekyan, Vahe Abrahamyan, Hovsep Sahakyan, Samvel Kastaktsyan, Samvel Knyazyan, Edik Tonoyan, Valery Hayrapetyan, Harutyun Gevorgyan, Arman Harutyunyan, Petroswig Mardirosyan, Lyudazary Mardirosyan Sargis Soğomonyan ve Khachik Hakobyan.

AİHM, Azerbaycan hükümetinden askerlerin ne zaman yakalandıkları, nerede tutulduğu, gözaltı koşulları ve tıbbi konular hakkında ayrıntılı belgeler sağlamasını istedi.

Bu arada Rus yetkililer savaş sırasında yaşadıkları bölgeleri terkeden 1.400 Karabağ Ermenisi'nin ise otobüslerle Ermenistan'dan Karabağ'a döndüğünü açıkladı. 

(Ajanslar)

Kategoriler

Güncel