Fransa Senatosu Karabağ'ı tanıma çağrısında bulundu

Fransa Senatosu Karabağ'ın bağımsızlığını tanımayı öngören bir teklifi 305'e karşı 1 oyla kabul etti. Karabağ'ı tanıyıp tanımama kararı Fransa Hükümeti'nin olacak. Görüşmede Fransa Hükümeti adına söz alan Devlet Bakanı Lemoyne tanıma yönünde görüş beyan etmedi.

Karar Senatörler Bruno Retailleau, Patrick Kanner, Hervé Marseille, Éliane Assassi, Guillaume Gontard imzasıyla Senato'ya sunuldu .

Oylamadan önce yaklaşık iki saat süren tartışmalar yapıldı.

Karar metnine, iktidar partisi LREM hariç tüm gruplar destek verdi.  VOA sitesinin haberine göre Hükümet ise "Ermenistan'ın bile tanımadığı Karabağ Cumhuriyeti'ni tanımak bu sorunu çözmez" diyerek, tasarının bu bölümüne karşı görüş belirtti.

Hükümet adına konuşmalara yanıt veren Devlet Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne, Fransa'nın 1997'den bu yana ABD'nin ve Rusya'nın yanında Minsk grubu eş başkanlığı görevini yerine getirdiğini belirterek, bu görevin verdiği sorumluluk gereği, "bölgede barışın gelebilmesi için uyumlu bir politika izlemek durumunda" olduğunu söyledi.

Karabağ'ın tanınması talebine olumsuz yanıt veren Lemoyne, "Ermenistan dahil hiç bir ülke Karabağ Cumhuriyeti'ni tanımış değil. Hükümetin sorumluluğu, bu davranışın faydalı ya da etkili olabileceğini düşünmek. Fransa, Minsk Grubu'nda, ancak arabuluculuğu iki tarafça da onaylanırsa devam edebilir. Açık olalım, Fransa tarafından tek taraflı tanınması, kimsenin faydasına olamaz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un en Marche Partisi'nden Senatör Alain Richard da, tanıma kararına temkinli yaklaştı. Karardaki 'motivasyonu' paylaşmakla birlikte tek taraflı bir tanımanın çatışma bölgesine ilave zorluklar getireceğini ifade etti.

Oylama sonunda 305'e karşı 1 oyla Senato Karabağ'ın bağımsızlığının tanınması çağrısında bulundu. Nihai karar Fransa Hükümet'nin olacak. 

Kararda, Karabağ'daki  Ermeni nüfusunun güvenlik ve özgürlüğünün iAzerbaycan kontrolü altında garanti edilmediğinin altı çizildi. Fransız Senatosu'nun kararında, Azerbaycan'a sağlanan Türk askeri desteğinin, 27 Eylül'de Azerbaycan'ın  savaşı başlatmasını getirdiği de vurgulandı. Kararda ayrıca Azerbaycan ve Türkiye tarafından Suriye'den cihatçı paralı grupların konuşlandırılmasını kınandı.

Başbakan Paşinyan karar nedeniyle Fransa Senatosu'na teşekkür etti.  

(Voice of America, Euronews)

Kategoriler

Güncel