Avrupa Konseyi: Anayasa Mahkemesi AİHM'nin Kavala kararını uygulamalı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetlemekten sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’den Osman Kavala’yı derhal serbest bırakmasını ve Anayasa Mahkemesi’nin Kavala’nın bireysel başvurusunu daha fazla geciktirmeden karara bağlamasını istedi.

Büyükelçiler seviyesinde toplanan komite, daha önceki alınan iki ara karara da atıfta bulunularak, Türkiye’nin Kavala ile ilgili AİHM kararına saygı göstermesini ve başvuru sahibini derhal cezaevinden tahliye etmesini isteyen yeni bir ara kararı kabul etti.

Son toplantıdan bu yana komiteye Türkiye tarafından aktarılan bilgilerin, Kavala’nın serbest bırakılması yolundaki Avrupa Konseyi’nin görüşünü değiştirmediği ifade edilen yeni ara kararda, daha öncekilere oranla daha sert ve kararlı dil kullanıldığı görüldü.

Yeni ara kararda Anayasa Mahkemesi’nin daha önce ertelediği Kavala başvuru konusunda hiçbir tarih vermemesinden dolayı da üzüntü duyulduğu ifade edildi ve Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararın AİHM içtihatları doğrultusunda  olması istendi.

(Euronews)

Kategoriler

Güncel