AB, Doğu Akdeniz ve Türkiye konusunda ABD ile eşgüdüm içinde olacak

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Brüksel'deki iki gün süren zirvede Doğu Akdeniz'deki tartışmalı sularda süren sondaj çalışmalarından sorumlu olduğu gerekçesiyle yaptırım uyguladığı Türk şirketleri ve vatandaşları listesine yenilerinin eklenmesine karar verdi.

Sonuç bildirgesinde, en geç Mart 2021'e kadar AB ile Türkiye ilişkilerinin durumu ve bundan sonrasına ilişkin seçeneklerle ilgili rapor hazırlanması istendi.

AB liderleri, Türkiye ve Doğu Akdeniz konusunu ABD ile eşgüdüm içerisinde yürütmek istediklerini de ifade etti.

Mart ayında gerçekleşecek bir sonraki zirveye kadar AB Yüksek Temsilcisinden Türkiye ile iş birliği hakkında rapor hazırlanmasını istediklerini belirten Merkel, "Türkiye'ye silah satışının NATO kapsamında değerlendirilmesi konusunda anlaştık" dedi.

Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Clement Beuaune, "Konsey, Türkiye'nin 'tek taraflı eylemleri ve provokasyonları' karşısında yaptırımlar getiriyor" dedi.

Ancak, zirveyle ilgili yapılan yorumlarda, başta Yunanistan ve Fransa olmak üzere bazı ülkelerin daha geniş kapsamlı ekonomik yaptırım uygulanması çabalarının karşılık bulmadığı belirtiliyor.

Reuters haber ajansına konuşan Fransız bir yetkili, alınan kararların şu aşamada Türkiye ile "bozulan duruma bir yanıt olduğunu" belirtti.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da, sonuç bildirgesine ilişkin, "AB Konseyi, Mart ayına kadar bir rapor sunulmasını bekliyor, orada karar alınması bekleniyor. Burada gerilimin azaltılması ile ilgili bir beklenti var" dedi.

AFP konuyla ilgili haberinde, çıkan kararın Yunanistan'da "hayal kırıklığı yaratacağı" yorumunu yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, "Özellikle Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Ege ve bölgesel konularda, esasen AB'nin büyük kesiminin de benimsemediğini bildiğimiz, ancak dayanışma ve veto baskısıyla 10 Aralık AB Zirvesi Sonuçlarına konulmak zorunda kalınan yanlı ve hukuka aykırı tutumu reddediyoruz" denildi.

(BBC, Euronews)

Kategoriler

Güncel