“Vakıflar Genel Müdürlüğü dalga geçiyor”

Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı’nın el konulan gayrimenkullerinin iadesi için yaptığı başvuruya Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 12 Eylül 2012 tarihli yanıt, kilisenin Pastör’ü ve aynı zamanda Vakıf Başkanı olan Kirkor Ağabaloğlu tarafından “Vakıflar Genel Müdürlüğü bizimle dalga geçiyor” şeklinde yorumlandı.

SAT7 Türk haber sitesinin bildirdiği üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı’nın yitirilen mülklerinin iadesi konusundaki talebini inceledi ve yanıtladı. İstanbul 1. Bölge Vakıf Hizmetleri Müdürü Halil Çakallı imzasıyla ve 1877 kayıt numarasıyla Gedikpaşa Kilisesi’ne gönderilen evrakta, Hrant Dink’in büyük emeklerinin bulunduğu Tuzla Kampı’nın iadesi reddedilirken, kiliseye vasiyet yoluyla bağışlanan başka bir bina için tazminat bedeli ödenmesine karar verildi. Fakat tespit edilen değer kilise yönetimini hayal kırıklığına uğrattı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kumkapı’daki 4 katlı, sekiz daireli ve aynı bölgedeki emsallerinin 1,5 milyon doların üstünde alıcı bulduğu apartman için 147 bin 143 TL 80 kuruş değer biçti.  Kilise yönetimi binanın gerçek değerinin belirlenmesi için karara itiraz ederek iptalinin sağlanmasını isteyecek.

Bölgedeki emsal binalar milyon dolar ediyor

Konuyla ilgili açıklama yapan Vakıf Başkanı Pastör Kirkor Ağabaloğlu karara tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sitesinde amacına uygun kullanılamayan vakıflar ve vakıf malları için bir ‘vakıf bedduası’ var. Bu bedduadan VGM yöneticileri kendini nasıl kurtaracak? Vakıfların özüne veya ruhuna uygun işler yapmazlarsa herhalde bu bedduanın laneti altında cezalarını çekecekler. VGM’nin uygun gördüğü değer 147 bin 143 TL 80 kuruş. Bu o kadar ahlaki bir hesaplama ki kuruşuna kadar hesap yapılmış. Şu anda bu civarda emsal binalar 1,5 milyon dolardan aşağı satılmıyor. Kumkapı civarında merkezi bir noktada böyle bir apartman için böyle bir fiyat tespiti küfür gibi. VGM verdiği bu kararlarla adeta kilise yönetimiyle dalga geçiyor. Bu uygulamalar ve hesaplamalar ciddiyetten ve hayatın gerçeğinden çok uzaktadır.”

“Diğer vakıfları da aynı sonuç bekliyor”

Gedikpaşa Vakıfı’nın evraklarını hazırlayıp ilk teslim eden vakıflardan birisi olduğunu belirten Ağabaloğlu bu nedenle kendilerinin kararın tebliğ edildiği ilk vakıflardan birisi olduğunu ifade etti. Ağabaloğlu, “Diğer vakıfların davalarıyla ilgili kararlar da yakında açıklanmaya başlanır. Bu kararın ışığında diğer azınlık vakıflarına da aynı uygulamanın yapılacağını düşünüyoruz.” dedi.