Surp Tadeos Ayini, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde

İran'da bulunan Surp Tadeos Kilisesi için düzenlenen hac ve ayin UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alındı

İran ile Ermenistan online olarak düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Miras toplantısına ortak bir dosya sundu. 

İran’ın Batı Azerbaycan ilinde bulunan Kara Kilise (Surp Tadeos/Aziz Thaddeus) Ermenilerin en önemi ziyaret mekanlarından ve her yıl belirli bir tarihte bu kilisede tüm dünyadan gelen Ermeniler tarafından bir tören düzenleniyor. Bu törene Surp Tadeos Kilisesi Ayini ya da Hac Yolculuğu ismi veriliyor.

İran'ın resmi haber ajansı İRNA'da yer alan habere göre bu ayin ve ziyaret  kayıt altına alınmış bulunuyor.

Ermeni Delegasyonu Başkanı, Ermenistan Cumhuriyeti’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Christian Ter-Stepanyan, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası’nın temsili listesine “Surp Tadeos Kilisesi'ne Hac” başvurusunun dahil edilmesi kararından dolayı Komite’ye teşekkür etti.

Ter Stepanyan özellikle bu başvurunun tescilinin İran ile yakın işbirliği sayesinde mümkün olduğunu kaydetti. Büyükelçi, girişimin Ermenistan ve İran arasında kurulan güçlü dostluk ilişkilerinin yanısıra iki ülkenin hoşgörüyü teşvik etme ve kültürel çeşitliliği teşvik etme değerlerine bağlılığının bir kanıtı olduğunu vurguladı.

Kilise, İsa Mesih'in 12 havarisinden biri olan Surp Tadeos (Aziz Thaddeus)  adına MS 68 yılında Ermeni hanedanlığınca şimdiki yerinde inşa edilmiş. Yapı, 1319 yılında büyük bir deprem sonrası çok zarar gördü ve 1329 yılında aslına sadık kalınarak tekrar inşa edildi. 19. yüzyılda ise Kaçar hükümdarlarından Abbas Mirza tarafından kapsamlı bir tadilattan geçirildi. 2008'de ise yakınlarındaki Surp Stepannos Manastırı ve Dzordzor Şapeli ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.

Kilise 1946 yılında Tebriz Ermeni Dini Önderliği tarafından yenilendi ve 1954 yılında ilk hac yolculuğu gerçekleştirildi. 

Surp Tadeos'un Ermeni halkına Hıristiyanlığı ilk vazeden havarilerden biri olduğu kaydediliyor.

(İRNA, Ermenistan Kamu Radyosu, Haber Merkezi) 

Kategoriler

Kültür Sanat