Roboski Katliamı'nda ölenler anıldı

Roboski Katliamı’nın 9’uncu yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte anma gerçekleştirildi.

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde TSK'ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu hayatını kaybeden 19'u çocuk 34 sivil, birçok merkezde düzenlenen etkinliklerle anıldı. 

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı. “Roboski unutmadık unutturmayacağız” pankartının açıldığı açıklamaya, kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra birçok yurttaş katıldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Eroğlu, Roboski’de 34 yurttaşın bombalanması emrini verenlere ilişkin 9 yıldır hiçbir şekilde hukuki bir sonuç çıkmadığını dile getirerek, “Adalet yerini bulmadı” ifadesini kullandı.

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun ise bu coğrafyada katliamlara uğramak için sadece Kürt olmanın yeterli olduğunu belirterek, Roboski’deki olayın kaçak mazot veya yanlış istihbarattan olmadığını, olayın tamamen Kürt sorunu olduğunu vurguladı. Hatun, “Bu coğrafyada Kürt olunca ölüm de meşrudur. Roboski sizin yüzünüzün karasıdır. Roboski’yle yüzleşin. Kim hangi yanlış istihbaratı verdiyse yargılansın. Dönemin başbakanı çıkıp bu konuyla ilgili bir açıklama yapsın. Bombalar atılırken uçaklar vardı da cenazeyi taşırken neden ambulans yoktu. Çünkü kendileri katletti ve Kürt’tür diye bir ambulans dahi göndermediler bölgeye” dedi. 

Özgür Kadın Hareketi ve HDP Diyarbakır İl Örgütü, katliamı Roboski Parkı’nda düzenlediği açıklamayla kınadı. Açıklamaya, HDP milletvekilleri Semra Güzel ve Remziye Tosun ile HDP’li yöneticiler, yurttaşlar katıldı. 

Komisyon önerisi

Devletin hakikatlerle yüzleşmesi gerektiğine değinen Tosun, şöyle dedi: “Devletin geçmişle yüzleşmesinde en önemli pratiklerden biri de, geçmişte yaşananların ‘hakikat hakkı’ çerçevesinde araştırılması ve yaşananların bir daha tekrarlanmayacağının garanti altına alınmasıdır. Kurulacak bir komisyon, Roboskili ailelerin acısını unutturmayacak ancak hafifletecektir. O yüzden hakikatlerin ortaya çıkarılması, katliam emrini veren ve uygulayan askeri-siyasi tüm sorumlularının bulunması ve yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması; kalıcı, adil ve onarıcı bir adalet anlayışının yerleşmesine hizmet edecektir. Bizler, Roboski Katliamı’nın failleri yargı önüne çıkarılana denk mücadeleye devam edeceğiz.” 

HDP Van İl Örgütü, üzerinden 9 yıl geçen Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenleri yaptığı açıklamayla andı. HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Nedim Şipal, benzer bir katliamın farklı bir ülkede olması halinde hükümetin düşeceğine ancak Türkiye'de tek bir kişinin dahi yargılanmadığına dikkati çekti. Şipal, "Bu katliamda sorumluğu bulunanlar adeta ödüllendirildi ve ödüllendirilmeye devam ediyor. Roboski’de katledilenlerin ailelerine her türlü hukuksuzluk ve adaletsizlik reva görüldü" dedi. 

Şipal, faillerin yargılanmamasının yanı sıra katliamda yaşamını yitirenler için Diyarbakır’da yapılan Roboski Anıtı’na da tahammül edilmediğini hatırlattı. 

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, devletin savaş uçakları, çoğu çocuk ve genç olan 34 insanı bombalayarak katlettiğini hatırlatarak, katliamın üzerinden dokuz yıl geçmesine rağmen, sorumluların yargı önüne çıkarılmadığını, başlatılan soruşturmada şüphelilerin isimlerinin tespit edilmeden görevsizlik kararı verildiğini söyledi. Yeşil, “Roboski katliamının üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır. Roboski’de yaşanan katliamın unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Uluslararası alan dahil tüm hukuk ve siyasi zeminlerde hesap sorulmasını sağlamak için mücadele edeceğiz” dedi.

(Mezopotamya Ajansı, Ajanslar)



                         

Kategoriler

Güncel