Rektörü protesto eden öğrenciler ev baskını ile gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne, AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanmasını protesto eden öğrencilerden bazıları bu sabaha karşı ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Güney Kampüs'te biraraya gelerek "Öğrencilerimiz serbest bırakılsın" dedi.

Öğrenci Kolektifleri'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Boğaziçi'nde kayyumu protesto eden üniversiteliler sabaha karşı ev baskınlarıyla gözaltına alındı" denildi. Açıklamada, "4'ü Öğrenci Kolektifleri'nden çok sayıda üniversiteli gözaltında. Polisin elinde uzun bir liste olduğu tahmin ediliyor" ifadesi kullanıldı.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Boğaziçi Üniversitesindeki eyleme ilişkin olarak, "An itibariyle 17 gözaltı vardı. Bu gözaltına alınan 17 kişiden sadece ikisi Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi." dedi. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise sabah yaptığı açıklamada 16 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Ana Giriş Kapısı önünde "Üniversitemizde Kayyum Rektör İstemiyoruz" başlığı altında basın açıklaması ve protesto gösterisi yapan kişilerden, gösteriler sırasında "2911 Sayılı Kanuna Muhalefet" ve "Görevli Memura Mukavemet" suçlarını işledikleri tespit edilen 28 şüphelinin yakalanmasına yönelik operasyon düzenmiştir" denildi. 

Açıklamada, saat 05.00'de 13 ilçede 24 adrese yapılan eş zamanlı operasyonlarda 16 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Diğer kişilere yönelik çalışmaların ise sürdüğü belirtildi.

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, Güney Kampüs'teki rektörlük binası önünde bir araya geldi. Binaya sırtlarını dönen akademisyenler, akademinin etik ilkeleri okudu.

"Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" diyen akademisyenler "Öğrencilerimiz derhal serbest bırakılsın" diyerek rektörlüğü alkışlarla protesto etti. 

Prof. Dr. Esra Mungan, öğrencilerine seslenip "Biz pes etmeyeceğiz. Çok öfkeliyiz ama çok da güçlü hissediyoruz. Ya hep beraber ya hiçbirimiz. Bu ülke bu şekilde devam edemez. Mücadeleye devam. Bu ülke aydınlık günleri görecekse sizlerle görecek" dedi.

CHP Genel Merkezi'nde siyaset muhabirleriyle buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise,  Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li bir rektörün atanması ve sonrasında bu atamayı protesto eden öğrencilere polisin müdahale edip üniversitenin kapısını kelepçelemesini "darbenin fotoğrafı" olarak niteledi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’de 12 Eylül 1980'de Kenan Evren eliyle bir darbe yaşandığını hatırlattı ve 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından 20 Temmuz'da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasıyla "sivil darbe" yaşandığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Erdoğan; partili olması, kendini alkışlaması şartıyla istediği rektörü atıyor. Akademik özerkliğin olmadığı yerde üniversite olmaz. Türkiye, sivil darbenin içindedir. Darbe döneminin o kelepçeden daha güzel fotoğrafı olabilir mi? 20 Temmuz darbesinin fotoğrafı" diye konuştu.


Kategoriler

Güncel