ABD'de ölü sayısı 4'e yükseldi, Kongre yeniden toplandı

ABD'de Donald Trump taraftarları, Kongre binasını işgal etti. Bugün Kongre'de delegelerin seçimi kazanan Joe Biden'ı ABD Başkanı olarak ilan etmesi bekleniyordu. Trump taraftarları Kongre binasına girince, oturum iptal edildi. Sokağa çıkma yasağı başlarken Kongre binası da boşaltıldı. Çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybetti. Kongre ilerleyen saatlerde yeniden toplandı.

ABD'de Kasım ayında yapılan başkanlık seçim sonuçlarının onaylanacağı Kongre'deki oturum sırasında Başkan Donald Trump destekçileri Kongre'nin bulunduğu Capitol binasın işgal etti.

Bazı Trump destekçileri binaya girmeyi başardı. Bu sırada polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Çatışma sırasında bir kadın göğsünden yaralandı.  İlerleyen saatlerde toplam 4 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

Washington Emniyet Müdürü Robert Contee, ölenlerden birinin polis tarafından vurulduğunu ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini bildirdi. Contee olaylarda 52 kişinin gözaltına alındığını, ikisi ağır olmak üzere 14 polis memurunun yaralandığını kaydetti. ve Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi (RNC) ile Demokrat Parti Ulusal Kongresi'nin (DNC) merkez binaları yakınlarında iki adet boru tipi el yapımı bomba bulunduğunu açıkladı.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, akşam saatlerinde ilan edilen acil durumu 15 gün daha uzattıklarını açıkladı. Bowser açıklamasında, Kongre binasına baskın düzenleyen kişilerin eylemlerinin devam edebileceğini ifade etti.

Trump yanlısı göstericilerin binadan çıkarılmasının ardından Kongre, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin katılımıyla Joe Biden'ın seçim zaferinin tescilini sağlayacak oturuma devam etmek için tekrar toplandı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence olayları kınayarak “Şiddet hiçbir zaman kazanmaz” ifadelerini kullandı ve “Hadi işe dönelim” dedi. Ardından söz alan ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçi çoğunluğun lideri Mitch McConnell, ABD Kongresi’ne hiçbir zaman yasadışı davranışın egemen olamayacağını söyledi.

2020 başkanlık seçimlerinin kazanını ilan edeceklerini söyleyen McConnell, “Asla hukuksuzluğa boyun eğmeyeceğiz” dedi. McConell’in ardından konuşan Demokrat Senatör Chuck Shummer ise Kongre binasına giren kişilerin protestocu değil isyancı olduğunu belirterek, “Bu olaylar kuşkusuz Trump olmasaydı yaşanmazdı” diye konuştu.

Trump'ın sosyal medya hesapları kilitlendi. Daha sonra ABD Başkanı Donald Trump'ın, Twitter hesabının askıya alınmasına yol açan mesajlarını sildiğini açıklandı. Gazeteci  Kurt Wagner, Trump'ın mesajları sildiğini Twitter şirketinin sözcüsünden doğrulattığını belirterek bu durumda Trump'ın hesabının muhtemelen sabah saatlerinde (TSİ öğleden sonra) yeniden açılacağını kaydetti.  Twitter, attığı üç tweet'in kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle Trump'ın hesabını 12 saatliğine askıya almıştı.

Dün Türkiye saatiyle 22. 00 sularında başlayan işgal şöyle gerçekleşti: 

Trump  Washington'da yaptığı mitingde seçim sonuçlarını yine tanımadı. Kongre'ye kadar yürüyen Trump taraftarlarının Kongre binasına girmesi  üzerine oturumlara ara verildi. 

Gelişme üzerine Washington Belediye Başkanı sokağa çıkma yasağı ilan etti. 

New York Times gazetesi Cumhuriyetçi Parti merkezinde patlayıcı bulunduğunu yazdı.  Gazete, Cumhuriyetçi Parti binasında patlayıcının etkisiz hale getirildiğini belirtti. Demokrat Parti binası olay üzerine boşaltıldı.

Güvenlik güçleri, Kongre binasının yakınında patlayıcı bulunduğunu ve etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 

ABD'nin yeni başkanı seçilen Joe Biden televizyondan halka seslenerek "Bu bir protesto değil, başkaldırıdır" dedi. 

ABD demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne yönelik "görülmemiş saldırılara" son verilmesi çağrısında bulunan Biden, "Başkan Trump'ı TV'ye çıkarak ettiği yemini yerine getirmeye, Anayasa'yı savunmaya ve bu kuşatmaya son verilmesini talep etmeye çağırıyorum." dedi.

Olayların büyümesi üzerine Trump taraftarlarına seslendi ve "Artık eve dönme zamanı, sizi seviyorum, nasıl hissettiğinizi biliyorum" dedi.  Hala başkan olan Trump bu açıklama öncesinde  Ulusal Muhafızlara "olaylara müdahale etmeleri" yönünde talimat verdi. 

Yerel saatler 18.00'e doğru Kongre binası boşaltılırken sokağa çıkma yasağı da başladı. Trump taraftarları binayı boşaltırken ele geçirdikleri medya ekipmanlarını da parçaladı.


Kategoriler

Güncel