Gazeteci Metin Göktepe katledilişinin 25. yılında anıldı

Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, polislerce öldürülüşünün 25. yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Göktepe, 8 Ocak 1996'da Ümraniye E Tipi Cezaevi'nde öldürülen tutuklular Orhan Özen ile Rıza Boybaş'ın cenaze törenini izlemek için gittiği Alibeyköy'de polisler tarafından gözaltına alınmış ve götürüldüğü Eyüp Kapalı Spor Salonunda dövülerek öldürülmüştü.

Esenler’deki Kemer Mezarlığında saat 11.00’de gerçekleştirilen anmaya Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe'nin yanı sıra Cumartesi İnsanları, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, , Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu,Makina Mühendisleri Odası Başkanı Battal Kılıç,DİSK Cam Keramik İş Genel başkanı Birol Sarıkaş, Emek Partisi üyeleri, Emek Gençliği, Divriği Kültür Derneği üyeleri, çok sayıda gazeteci, Göktepe ailesi ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Göktepe'nin mezarına Evrensel gazetesi çalışanları karanfiller bırakırken, törene katılanlar "Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın", "Gazetecilik suç değildir" dövizleri taşıdı.

Anmada konuşan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Göktepe'nin öldürülmesi ve dava sürecine değindi.  Polat şöyle konuştu:

"Dava sürecinde ciddi bir hukuk mücadelesi verildi. Bu dava için neredeyse Türkiye'nin etrafında bir buçuk tur atıldı. Dava sonucunda istediğimiz bir sonuç çıkmasa da ilk kez bir gazeteci cinayetinde bir mahkumiyet yaşandı. Her geçen gün gazeteciliğe sahip çıkmak daha da önem kazanıyor. Bugün de basın kuşatma altında, her gün gazeteci davaları var. Tüm bu kuşatmaya rağmen gerçeğe sahip çıkan gazeteciler var. Geriye dönüp baktığımızda Metin Göktepe, Uğur Mumcu, Musa Anter, Hrant Dink ve kaybettiğimiz birçok meslektaşımız gerçeğin önemine ve halkın haber alma hakkında sahip çıkılması önemini bize bir kez daha hatırlatıyorlar."

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu  "Ne Türkiye ne de dünya gazeteciler için daha tekin yerler. Bugün, Metin'in katillerine karşı verilen örnek dayanışmayı hatırlatmanın büyük önemi var. Metin bize bu mücadele gerçekliğini hep hatırlatacak" dedi.

Anmaya katılan CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu da, şunları söyledi:

"Metin Göktepe gazeteciydi ve Metin Göktepe gazeteciliği var. Metin ve niceleri halka hakikatleri anlattığı için katledildiler. Halka hakikatleri anlatmanın bedeli o gün de vardı, bugün de var. Metin katledildikten 24 yıl sonra hep birlikte Metin'i bir kez daha anarken halka hakikatleri anlatmak için, mücadele verirken, hakikat her zaman bir yerden ışıldar ve Metin Göktepe şahsında mücadele eden gazeteciler hakikati karşımıza çıkarmaya devam ediyor."

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu da bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

"Gazeteci Metin Göktepe hak haberciliği yolunda kendini geliştiren, gerçekleri okurlarıyla buluşturma konusunda büyük çaba harcayan bir meslektaşımızdı. Bir kez daha anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Haber takibi yaparken, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan ve gözaltında 28 yaşındayken katledilen Metin Göktepe'yi sevgiyle, özlemle anıyoruz. Günümüzde de gazeteciler bir yandan iktidarın ağır baskısı, bir yandan bazı çevrelerin tehdit, hedef gösterme ve fiziksel saldırılarıyla karşı karşıyadır. Bu ortamda da hak odaklı, insan odaklı, gazeteciliğe gönül vermiş meslektaşların dayanışma içinde olmaları gerektiğini düşünüyoruz."

(Ajanslar, Bianet, Evrensel)

Kategoriler

Güncel