Galatasaray Üniversitesine ‘akademik özgürlük’ tepkisi

Galatasaray Üniversitesi'nden Eğitim-Sen'li akademisyenler, üniversitede gerçekleşen akademik özgürlük ihlallerine dikkat çekmek için basın açıklamasında bulundu. Akademisyenler üniversite idaresinin, Sebahat Tuncel'in katılımcılar arasında olduğu konferansı iptal etmesine atıfta bulunarak bunun son zamanlardaki ihlallerden sadece biri olduğunu hatırlattı.

‘Cinsiyet Eşitliğinin İnşası, İsveç-Türkiye Deneyimleri Konferansı’nın Galatasaray Üniversitesi tarafından BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel katılacağı gerekesi ile iptal edilmesinden akademisyenler üniversite yönetiminin akademik özgürlüğü kısıtladığına dikkat çekti. 

Eğitim Sen Galatasaray Üniversitesi temsilciliği tarafından yapılan açıklamada daha önce üniversite yönetiminin Toplumsal Araştırmalar Merkezi bünyesinde Adalet Bakanlığı’nın izni ile yürütülen «Türkiye’de Kadın Suçluluğu ve Cezaevinde Kadın Olmak » konulu araştırma kapsamında  3-4 Ekim 2012’de yapılması planlanan ‘Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetiminde Sivil Toplumun ve Üniversitelerin Rolü' konulu toplantının da iptal edildiğine dikkat çekildi.

'Oturum başkanlarının değiştirilmesi talep edildi'

Üniversite Rektörlüğü’nün 6 Eylül 2012 tarihinde Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, ve Doç. Dr. Levent Korkut’tan oluşan oturum başkanlarının değiştirilmesini talep ettiği ancak bu talep yerine getirilmeyince iptal edildiği belirtildi.

'DPI toplantısı iptal edildi'

Yine 28 Nisan’da Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI) tarafından üniversitede yapılaması planlanan ‘Çatışmalarda Medyanın Rolü’ başlıklı toplantının da Akit gazetesinin haberinden sonra iptal ediliği hatırlatıldı.

'Bilimsel faaliyetlerimize müdahale etmekten vazgeçmesini diliyoruz'

Üniversitede çalışan akademisyenler üniversite yönetiminin tutumunu kınayarak “Rektörlük makamının üniversitede yapılması planlanan bu üç etkinlikteki keyfi ve ayrımcılık içeren tavrının akademik özgürlüğümüzü kısıtlayan bir nitelik taşıdığını düşünüyoruz. Çağdaş ve demokratik bir üniversite anlayışına yakışmayan bu tarz olayların tekrarlanmaması için üniversite idaresinin katılımcıların siyasi görüşü, etnik kimliği gibi unsurlardan hareketle bilimsel faaliyetlerimize müdahale etmekten bir an önce vazgeçmesini diliyoruz” açıklamasını yaptı.

(ug/vE)