Ermeni esirler için uluslararası topluma çağrı

Azerbaycan’ın elindeki asker ve sivil Ermeni esirlerin durumu belirsizlik ve kaygı yaratıyor. İnsan hakları savunucuları uluslararası topluma ve Azerbaycan üzerinde etkisi olan ülkelere çağrıda bulunuyor.

Azerbaycan’ın elinde savaştan sonra rehin aldığı 62 askerin yanısıra sivil Ermeni esirler de var. Ermenistan kamuoyu esirlerin durumu hakkında bilgi  alamamaktan ve Azerbaycan’ın esirleri iade etmemesinden kaygılı.

Ermenistan’ın AİHM’deki temsilcisi Yeğişe Kirakosyan “Yakın gelecekte Azerbaycan’a yönelik şikâyette bulunacağız. Başvuru, mağdurların, yaralıların, yerlerinden edilmişlerin haklarını korumaktan, kayıp veya zarar görmüş mal iddialarına kadar oldukça geniş bir yelpazeyi kapsayacak” dedi. 

“Radiolur” ile  görüşen insan hakları aktivistleri, bu sorunun çözümünde tüm uluslararası yapıların dahil edilerek  diplomatik çalışmanın önemini vurguladılar ve her yönden çaba gösterilmesi gerektiğini söylediler. 

Konuya dair açıklama yapan Aydınlık Ermenistan ittifakından Taron Simonyan, “Şu anda çözmemiz gereken bir sorun var: savaş esirlerinin ve tutuklu sivillerin dönüşü. Başka bir konuyu tartışmamalıyız bile” dedi. Simonyan “Hâlihazırda tutuklu bulunan Ermenilerin çoğu, Hadrut’ta, 9-10 Kasım ateşkesinden sonra  bu yana esir alındı” diye konuştu. 

İktidardaki Benim Adım  ittifakından Hovhannes  İgityan ise, Ermenistan'da konuyla ilgili artan memnuniyetsizlikleri gören Azerbaycan'ın bunu Ermenistan'ın iç siyasi durumunu etkilemek için kullandığını söyledi.
İgityan, esir ve kayıp meselesi gibi yakıcı bir konu varken  Azerbaycan ile ortak program yürütmenin zor olduğunu da kaydetti.

Ermenistan  İnsan Hakları Ombudsmanı Arman Tatoyan da Azerbaycan’ın hem asker hem de sivil tutuklulara yönelik muamelesine  ilişkin yeni ve özel bir rapor hazırlandığını söyledi. Tatoyan “Rapor, hem asker hem de siviller olarak, Azerbaycan’daki esirlere karşı tutuma değiniyor. Rapor, bu kişilerin Azerbaycan’daki sorgulamalarına özel bir vurgu yapıyor ve Ermeni tutsaklardan sağlanan bilgilerin, kendilerine karşı cezai kovuşturmaya temel teşkil edemeyeceği ve uluslararası kuruluşlarda herhangi bir ispat değeri olamayacağı sonucuna varıyor. Özel rapor, Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin, Ermeni esirlere yönelik işkence, esaret, aşağılamasını ortaya koymaktadır” dedi. 

Parlamento'daki Aydınlık Ermenistan ittifakının başkanı Edmon Marukyan da  a Bahreyn-Ermenistan dostluk grubu başkanı ve Lüksemburg parlamentosu başkanına Ermeni savaş esirleri konusunda başvurduğunu belirtti.

Marukyan “Uluslararası insancıl hukuka aykırı olarak Azerbaycan’daki Ermeni savaş esirlerinin tutuklandığını, sorunun birçok ayrıntısını yazdım, ayrıca Azerbaycan’ın davranışını kınamak ve tutsaklarımızı eve döndürmek için uygun eylem çağrısında bulundum” dedi.

Can kaybı sayısı 3.439'a çıktı

Öte yandan Ermenistan'ın Karabağ  Savaşı'ndaki  can kaybı sayısı 3.439'a çıktı.  Bunlardan 766’sı henüz teşhis edilemedi. Açıklamayı yapan Başbakan Yardımcısı Tigran Avinyan  “Kayıplar da var, ancak belirli bir sayı vermek istemiyorum, çünkü son veriye sahip olduğumuzda, eksiksiz bir rapor sunulacaktır. Kurban sayısı 4 bini geçmeyecek”  diye konuştu.