Katalunya’nin 11 Eylül’ü

Krizden sonra bağımsızlık isteyen Katalanların sayısının yüzde 20’lerden yüzde 50’lere yükselmiş olması bu isteklerinin en önemli nedeninin ekonomik olduğunu gösterse de, kültürel ve milli değerlerini korumak için bağımsız olmaları gerektiğini düşünen Katalanların sayısı da az değil.

Narod Erkol
naroderkol@gmail.com

Her yıl 11 Eylül’de Barselona sokakları, bağımsızlıklarını isteyen Katalanlarla dolup taşıyor. 11 Eylül 1714’te, İspanya Veraset savaşı sırasında Barselona’nın İspanyollar tarafından kuşatılmasını, Katalanlar ulusal günleri olarak kabul ediyorlar. Katalunya özerk bölgesinin başkenti Barselona’da, İspanya’nın çeşitli yerlerinden gelen Katalanlar bir araya gelip yürüyüşler ve gösteriler düzenliyorlar.

Bu yıl, her yıl olduğundan daha kalabalık olan yürüyüşe yaklaşık 1,5 milyon kişi katıldı. Kalabalığın artmasının İspanya’nın içinde bulunduğu ekonomik krizle doğru orantılı olduğu bir gerçek.  İspanya ekonomisinden ayrılmak isteyen Katalanlar, bu yıl ülke borcunun ödenmesine katkıda bulunmak amacıyla 5 milyar euroluk bir yardım paketi hazırlamıştı. Katalanlar, zenginliklerinin İspanya devleti tarafından sömürülmesinin yanı sıra yönetimde de yeterince söz sahibi olmadıkları için bağımsızlıklarını tek çözüm yolu olarak görüyorlar. Krizin yükünü taşımak istemeyen Katalanlar, “Katalunya, yeni bir Avrupa devleti” sloganlarıyla bağımsızlık isteklerini bu yıl da dile getirdiler.

Krizden sonra bağımsızlık isteyen Katalanların sayısının yüzde 20’lerden yüzde 50’lere yükselmiş olması bu isteklerinin en önemli nedeninin ekonomik olduğunu gösterse de,  kültürel ve milli değerlerini korumak için bağımsız olmaları gerektiğini düşünen Katalanların sayısı da az değil. 11 Eylül bağımsızlık yürüyüşünün ertesinde, hafta sonu, Barselona’daki Arc de Triomf  meydanında Katalanca kitap şenliği düzenleniyor. Şenlikte yetişkinler için çeşitli panellerin yanı sıra çocuklar için de tiyatrolar ve kitap okuma aktiviteleri düzenleniyor. İspanyollardan farklı olan kültürleri ve dilleriyle gurur duyan Katalanlar için bu aktivitelerin tek bir önemli koşulu var; Katalanca olmaları.

Bazı İspanya televizyon kanalları, bu yıl bağımsızlık mücadelesini ekonomik sebeplerden çok futbolseverler açısından değerlendirdi. Katalunya’nın bağımsız olması durumunda, Barselona futbol takımının İspanyol Futbol Ligi “La Liga”da oynayamayacağı ihtimalinin Barselona taraftarını üzdüğü dile getirildi. Bağımsızlık mücadelesi, milyonlarca Katalan takımı taraftarının  göstericilerin aksine futbol açısından endişe duymasına sebep oluyor. Barselona futbol takımı “La Liga”dan ayrılırsa, taraftarın yılda sadece birkaç kez izleyebildiği “El Clásico”, Barselona - Real Madrid, maçlarının da sayısının azalacak olması, dünyadaki milyonlarca Barselona taraftarının heyecanını söndürecek gibi. 

Bu yıl bağımsızlık günü kapsamında gerçekleştirilen aktiviteleri http://11setembre.omnium.cat/www/11setembre/ca.html adresinden takip etmek mümkün. Sitenin sadece Katalanca olduğunu da belirtelim.

Bu hafta...
  •  
Merhaba!