Dink Cinayeti Davası: Ercan Gün savunma yaptı

Kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink Cinayeti Davası'nda sanıklar son savunmalarının yapmaya devam ediyor. 27 Ocak'taki duruşmada tutuklu sanıklardan Ercan Gün savunmasını yaptı.

14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 27 Ocak'taki  celsesinde savunma yapan Ercan Gün, Samsun’da çekilen bayraklı Ogün Samast görüntülerinin bir kısmını FETÖ amaçları doğrultusunda algı oluşturmak için yaymakla suçlanıyor. Gün,  “Ben suç işlemedim. Haber yaptığım için tutuklandım. Benim şahsımda gazetecilik yargılanıyor. Hayatım boyunca demokrasiden yana oldum. Bana yönelik tek suçlama imza attığım bir haber” dedi. 

Gün şunları söyledi:
“2006 yılında Zaman'dan ayrıldım. 2007 yılında Zaman gazetesi tarafından hesabıma yatırılan para geçmiş alacağım ve kıdem tazminatıdır. Ogün Samast görüntüleri başka mecralarda yayınlandı. Genel yayın yönetmeni fotoğrafların bir video kaydından olduğu düşüncesiyle hepimize bu videoyu bulma talimatı vermişti. Daha sonra pek çok yayın kuruluşuna bu videolar iletildi; bize de kargoyla geldi.”

“Haberi tamamlamak üzere Samsun'a çekim yapmaya haber merkezi kararıyla gittim. Haber metni bizzat benim tarafımdan yazılmamış editoryal kadro tarafından kaleme alınmıştır.”
“Bayraklı görüntülerin jandarma merkezinde çekildiğine ilişkin ifade tamamen editoryal hatadır ve hemen ertesi gün haber bültenlerinde Emniyet’te çekildiği belirtilip düzeltme yapılmıştır. Amaç jandarmayı yıpratmak olsaydı jandarma karakolu önünde çekim yapardım”

“Samsun'dayken jandarmayı aramış olmam da sadece habercilik dürtüsüdür. Ekrem Dumanlı, Faruk Mercan, Adem Yavuz Aslan ve diğerleriyle bir toplantıda bulunmadım. Bu sadece bir varsayımdır. HTS dahil böyle hiç bir kayıt yoktur.”

“Görüntü 21 ila 24 Ocak tarih aralığında medya kuruluşlarına servis edilmiştir. İstihbarat Daire Başkanlığı’na ise 27 Ocak'ta iletilmiş. Yani benim İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan görüntü almam söz konusu olamaz.”

“Kaldı ki Cemaatin elinde Cihan Haber Ajansı gibi Ekrem Dumanlı'ya doğrudan bağlı bir ajans varken neden TGRT -FOX tercih etsinler ki? O günkü ratinglerde son sırada olan bir kanal bunun için niye tercih edilsin?”

“Bir gazeteci tarafından anayasal düzen nasıl ortadan kaldırılabilir? Ben sadece gazetecilik yaptım. Rahmetli Hrant Dink, bir meslektaşının sanık sandalyesine oturtulmasına ne derdi acaba? Şimdi güvercin tedirginliğiyle ben bekliyorum... Söz konusu habere TGC yılın haberi ödülünü editoryal hataya rağmen vermiştir. Çünkü sadece haber değeri içermektedir.”

“Etkin pişmanlıktan yararlanmak istememem örgütsel tavır olarak yorumlandı. Örgüte üye olmayanın etkin pişmanlıktan yararlanması mümkün değildir. Bylock kullanmadığım raporlarla mevcut. 2006’ya kadar Zaman gazetesinde  çalışmam örgüt üyeliği olarak yorumlanıyor.”

Ercan Gün savunmasını şöyle sonlandırdı:
“Ben örgüte üye değilim. Haber yapma dışında bir eylemim yoktur. Anayasal düzeni yıkmak ve örgüt üyeliği suçlarından beraat istiyorum. 4.5 yıldır tutuklu olan birinin kaçma şüphesi de olamaz. Kaçmayı asla düşünmedim. en büyük eziyeti ailem çekiyor...”

Ercan Gün ve avukatlarının savunmasıyla 27 Ocak’taki celse sona erdi. Davaya 1 Şubat Pazartesi  günü devam edilecek. Bu oturumda tutuklu sanıklardan dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski Trabzon Emniyet Müdürü ve İstihbarat Daire  Başkanı Ramazan Akyürek ve İstanbul Jandarma İstihbarat görevlisi Muharrem Demirkale savunma yapacak.

(BÜLENT AYDIN)


Kategoriler

Güncel