Gezi Davası sanıklarına yurtdışı çıkış yasağı

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin (İstinaf), Gezi davasındaki beraat kararını bozmasının ardından İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi yargılanan kişilere yurtdışı çıkış yasağı getirdi.

Yeniden yargılama için 'tensip tutanağı' hazırlayan mahkeme Yargıtay'dan daha önce beraatle sonuçlanan "Çarşı" davasının akıbetini sordu. Duruşmanın 21 Mayıs'ta görülmesini kararlaştırdı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararda şu ifadeler yer aldı:

"Bozma ilamının I ve IV numaralı bentlerinde sıralanan bozma nedenleri, beraat kararına dayanak delillere ilişkin tespitler ve bozma ilamının kesin niteliği dikkate alınarak kuvvetli suç şüphesinin bulunması ve yargılama safahatı dikkate alınarak bu aşamada orantılı olacağı kanaatiyle sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Ali Hakan Altınay, Çiğdem Mater Utku, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu ve Yiğit Ali Ekmekci hakkında 5271 Sayılı CMK'nin 109/3-a maddesi gereğince yurtdışına çıkışlarının yasaklanmasına karar verilmiştir."

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3'üncü Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında, Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu dokuz sanık hakkında verilen beraat kararlarını bozmuştu. İstinaf, dosyanın yeniden incelenmek üzere hükmü bozulan ilk derece mahkemesine gönderilmesine karar vermişti. 

Avrupa Parlamentosu üç yılı aşkın süredir cezaevinde olan Kavala'nın, hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi çağrıları gereği "derhal serbest bırakılmasını" talep etmişti.

Osman Kavala'nın avukatları gelişme üzerine geçtiğimiz hafta yazılı bir açıklama yaptı. 

Kategoriler

Güncel