Şapgir’de ikinci hafta...

Geçen haftadan itibaren her şapat ve giragi, yani her cumartesi ve pazar şapgir, Agos’un internet sitesinde okuyucularla buluşuyor.

Bu hafta, Boşuna mı Okuduk? Türkiye’de Beyaz Yakalı İşsizliği kitabının yazarları Aksu Bora, İlknur Üstün, Necmi Erdoğan ve Tanıl Bora’yla Türkiye’deki sınav odaklı sistem, eğitim, işsizlik üzerine sohbet ettik.

Jehan Barbur’un son çıkan albümü Sarı’dan bahsederken, ‘küçük adanın büyük müzisyenlerini’ olarak İzlandalı müzisyenler Sigur Rós, Olafur Arnalds, Olöf Arnalds’ı da şapgir’e konuk ettik.


 
 
 
 
 

Barselona’da 1,5 milyon kişinin katıldığı Katalunya için bağımsızlık yürüyüşünün arka planına bakmak istedik.
 

‘Zamana sıkışmış karakterleri’, ‘tutunamayan erkekleri’ ve Ankara’sıyla ‘minimalist zarafetin romancısı’ Barış Bıçakçı hakkında bir iki kelam etmeye çalıştık.


 

“Portre” bölümünün bu haftaki kahramanı Hagop Martayan ya da devletin ‘isimsiz’ kahramanı A. Dilaçar...

30. yıl dönümünde, Sabra ve Şatilla katliamlarında hayatlarını kaybedenleri andık.

19 Eylül günü, Ülker Sports Arena’da unutulmaz bir konser veren Leonard Cohen’in Sylvie Simmons tarafından yazılan biyografisi, I’m Your Man, “Cohen’in hak ettiği gibi ithişamlı ve ruhunu arayan” bir kitap.

 

 

 

Bu haftaki çevirilerde, Leonard Cohen’in I’m Your Man adlı biyografisini ve ABD’deki başkan adayları Obama ve Romney’nin Orta Doğu politikalarını konu ettik. Yeni BM Suriye elçisi Lakhdar Brahimi de, dünya basınına verdiği ilk röportajıyla sizlerle.

Lakhdar Brahimi, 1 Eylül’de yeni BM Suriye Özel Elçisi olarak göreve başladı. Suriye’de Esad’la görüştü ve Türkiye ile Ürdün’deki mülteci kamplarını ziyaret etti. Gelecek haftada, New York’ta toplanacak BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılacak. Göreve geldiğinden beri edindiği izlenimleri, Ürdün’de, El Cezire’den Jane Arraf’a anlattı.

ABD Başkanlık seçimi için kampanya tüm hızıyla sürüyor. Ancak yoğun siyasi kampanyaların abartılı retoriği, adayın görev başındaki tavrının kesin göstergesi sayılmaz. Obama ve Romney’nin Orta Doğu konusundaki en temel farkları neler? Seçimden sonraki 4 yıl için olası tahminler…

Sinemalarda bu hafta

Merak edenler için, bu hafta vizyona giren filmlerin bilgilerini derledik. Fragmanları da sayfamızdan izleyebilirsiniz....

 

 

Dünyadan foto haberler

Ayrıca, her hafta olacağı gibi, dünya basınından çevirilerle ve foto haberlerle de farklı ülkelerden haberler aktarmaya çalıştık.

 

 

 

 

 

 

 

 

Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak isterseniz, agos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilirsiniz.

 

İyi hafta sonları ve iyi okumalar!

 

 

Kategoriler

Şapgir