Kuzey Irak'ta öldürülen 10 Türkiye vatandaşının kimliği belirlendi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 14 Şubat Pazar gününün ilk saatlerinde Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde yürütülen askeri operasyonda 13 Türk vatandaşının cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Akar "Yapılan ilk incelemede masum ve silahsız vatandaşlarımızdan birinin omuzundan, diğer 12 vatandaşımızın başlarından vurularak şehit edildikleri tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri bir süredir Pençe Kartal Operasyonu adıyla Kuzey Irak'ta PKK hedeflerine yönelik bir operasyon yürütüyordu. Yapılan açıklamalarda 48 örgüt üyesinin öldürüldüğü belirtilmişti. Bu operasyonun yaklaşık 6 yıldır PKK'nın elinde olan esir asker ve devlet görevlilerini kurtarmak için gerçekleştirildiği yorumları yapılıyordu. 

Fırat Haber Ajansı'nda yayınlanan  PKK açıklamasında 13 kişinin Türkiye'nin hava saldırıları sonucu hayatını kaybettiği öne sürüldü.

BBC Türkçe'ye konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan cenazeleri teşhis eden bir ailenin, oğullarının kafasında bir kurşun yarası olduğunu gördüğünü söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı "Sosyal medya platformlarında 'Esir kampını Türkiye bombaladı' ve benzeri şekilde paylaşımlar" ile kaçırılan kişilerin görüntülerini yayınlayanlar hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Ajanslar HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında da paylaşımları nedeniyle soruşturma başlatıldığını aktarıyor.

İHD Başkanı Türkdoğan BBC'ye yaptığı açıklamada ölümlerde hem devletin hem de PKK'nın sorumluluğunun bulunduğunu söyledi:

"Fırsat yakaladık olmadı, askeri operasyonlar olduğu için karşı taraf hep geri adım attı, bu sefer de bir girişim başlatmıştık ama bu operasyonla maalesef hepsi de hayatını kaybetti.

"Bu insanları kurtaramadığımız için çok üzgünüz, neyi eksik yaptık, daha fazla ne yapabilirdik diye sorup duruyoruz. Ama birbirine keskinleşmiş iki taraf var ve ne yazık ki güçlü bir kamuoyu oluşamadı. Örneğin muhalefet partileri bu sorumluluğu üstlense çözebilir miydik? ama onlar da açıktan sahiplenmedi ve terörle mücadele tanımı her şeyi esir aldı."

Malatya Valisi Aydın  Baruş bugün düzenlediği basın toplantısında hayatını kaybeden 13 kişiden 10'unun kimliğinin tespit edildiğini duyurdu.

Baruş, Malatya Adli Tıp'ta yürütülen çalışmalar sonucu kimlikleri tespit edilenleri şöyle açıkladı:

"13 Ağustos 2015'te Diyarbakır Bingöl karayolunda yolcu otobüsünden indirilerek alıkonulan Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı hava savunma uzman çavuş Hüseyin Servet.

"28 Temmuz 2015 tarihinde izinli gittiği Erzurum ilinden ailesiyle birlikte dönerken Diyarbakır-Lice-Bingöl yol ayrımında alıkonulan Mersin nüfusuna kayıtlı, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Sedat Yabalak.

"18 Eylül 2015 tarihinde Tunceli-Erzincan yolunda alıkonulan, Malatya nüfusuna kayıtlı, Rize İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli Semih Özbey.

"2 Ekim 2015 tarihinde Ağrı'daki birliğine katılmak üzere yola çıkan ve Tunceli-Pülümür karayolunda alıkonulan Osmaniye nüfusuna kayıtlı tankçı er Adil Kabaklı.

"24 Temmuz 2016 tarihinde Lice ilçesinde ailesiyle birlikte yolda seyir halindeyken alıkonulan Mardin nüfusuna kayıtlı İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Vedat Kaya.

"15 Ağustos 2015 tarihinde Diyarbakır karayolunda alıkonulan Siirt nüfusuna kayıtlı, Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli er Süleyman Sungur.

"21 Eylül 2016 tarihinde Hakkari-Çukurca karayolunda alıkonulan, Eskişehir nüfusuna kayıtlı, Hakkari İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli uzman erbaş Mevlüt Kahveci.

"2 Ekim 2015'te Tunceli-Pülümür yolunda alıkonulan, Şanlıurfa nüfusuna kayıtlı, Erzincan'daki birliğine gitmek üzere yola çıkmış olan topçu er Müslüm Altıntaş.

"Adıyaman nüfusuna kayıtlı vatandaşımız Aydın Köse ve Samsun nüfusuna kayıtlı vatandaşımız Muhammed Salih Kancı."

Kategoriler

Güncel