Paşinyan taraftarlarıyla buluştu, orduya seslendi

Ermenistan'da ordu tarafından istifaya davet edilen Başbakan Paşinyan gün içinde taraftarlarıyla buluştu ve orduya seslendi: "Görevinizi yapın,, Ermenistan Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünü ve sınırlarını koruyun"

Ermenistan'da Silahlı Kuvvetleri bugün bir bildiri yayınlayarak Başbakan Paşinyan'ı istifaya davet etti. 

Paşinyan gelişmeyi darbe girişimi olarak değerlendirdi, taraftarlarına meydanlarda toplanma çağrısı yaptı. Öğle saatlerinde taraftarları ile buluşan Paşinyan şunları söyledi: 

"Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı olarak, Silahlı Kuvvetler subaylarına sesleniyorum, görevinizi yapın, Ermenistan Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünü ve sınırlarını  koruyun"

Savaştan sonra istifayı çok düşündüğünü, ancak gönüllü olarak başbakan olmadığı sonucuna vardığını belirten Paşinyan, halkın onu seçtiğini, dolayısıyla istifayı halkın talep etmesi gerektiğini söyledi.

Muhalefetin eylemlerine değinen Paşinyan, erken seçim önerisinin yürürlükte olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

"Milletvekillerine bir kez daha diyorum, gün ve saate birlikte karar verelim, bu konuda istişarelere başlayalım. En sert muhalif siyasi güçlerle bile müzakerelere başlamaya hazırım."

Paşinyan  Genelkurmay Başkanı Onnik Gasparyan'ın istifası için hazırlanan kararnameyi Cumhurbaşkanı Sarkisyan'a göndermişti ancak Sarkisyan henüz kararı imzalamadı.

Paşinyan şöyle konuştu: "Silahlı kuvvetlerle ilgili durum çözülmelidir. Ermenistan Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesi yaptım ve bence dilekçemi imzalaması gerektiğini söyledim. Başkan imzalamazsa ... yani ne, darbecilerle mi birlikte?"

Başbakan Gasparyan'a da seslendi ve  "Onnik can, gönüllü olarak bir başvuru yaz ve git" dedi.

Kendisi ve ailesinin ülkeden kaçacağı yönündeki iddialara da yanıt veren Paşinyan, "Enformasyon terörüne alıştığınızı umuyorum. Uçağımın hazırlandığı ve ülkeden kaçmaya hazırlandığımız gibi çok sayıda söylenti yayıyorlar. Biz buradayız ve hiçbir halükarda ülkemizi terk etmeyeceğiz. Ailem burada" ifadelerini kullandı.

Paşinyan taraftarlarına artık eve  dönmeleri çağrısında bulundu.

Muhalefet ise ordunun girişimini destekliyor ve Paşinyan'ın istifasını talep ediyor. Muhalifler Bagramyan Caddesi'ni trafiğe kapattı. 

ABD Ermenistan Elçiliği,  "Tüm tarafları itidale, tansiyonu düşürmeye  davet ediyoruz. ABD ortak değerlerimiz doğrultusunda Ermenistan'daki demokratik reformları desteklemeye devam ediyor, politik farklılıkları ifade sürecinde demokratik kurumların önemini vurguluyor" açıklaması yaptı. 

Türkiye darbe girişimine karşı çıkarken Rusya'dan erken saatlerde yapılan açıklamada"Gelişmeler Ermenistan'ın içişleridir" dendi.