Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye parti kapatma uyarısı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada HDP'nin yasaklanmasının "son derece sorunlu" bir durum yaratacağını söyledi.

Pejcinovic Buric, siyasi partilerin toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü de güvence altına alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin koruması altında olduğunu söyledi.

"AİHM siyasi partilerin bir demokrasi içinde oynadığı temel rolün altını açıkça çiziyor" diyen Pejcinovic Buric "Mahkeme, bir partinin feshedilmesini ya da yasaklanmasını sadece son derece olağanüstü şartlar altında en son çıkış yolu olarak haklı olabilecek, aşırı bir tedbir olarak görüyor" diye konuştu.

Pejcinovic Buric "Siyasi bir partinin yasaklanması AİHM hukuku uyarınca bu partinin halkın bir bölümünün içinde bulunduğu durumu, kamuoyunda tartışma çabası gibi basit bir olguyla gerekçelendirilemez. (Türkiye'de) Hükümetin hayata geçirdiği terörle mücadele tedbirlerinin yöntem ve usullerini eleştirmek de bir muhalefet partisinin yasaklanması için gerekçe oluşturamaz" diye konuştu.

Türkiye'de daha önce de siyasi partilerin kapatıldığını ve bunların AİHM'nin gündemine geldiğini hatırlatan Pejcinovic Buric, yedi vakadan altısında AİHM'in Türkiye aleyhinde karar aldığını söyledi.

Mahkemenin altı davada Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmettiğini belirten Pejcinovic Buric HDP'nin yasaklanması halinde de benzer bir sonucun ortaya çıkabileceğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da Alman hükümetinin HDP hakkında açılan kapatma davasından "büyük endişe" duyduğu belirtildi.

Açıklamada, "HDP davası orantılılık konusunda ciddi kuşkular yaratıyor" denilerek, Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP'li çok sayıda üye ve milletvekiline karşı cezai işlem uygulamasının, "Türkiye'deki hukuk devleti ilkelerinin işleyişi konusunda var olan soru işaretlerine yenilerini eklediği" ifade edildi. Bir demokraside "parti yasaklamanın ancak son çare" olması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, bundan sonraki sürecin "dikkatle izleneceği" belirtildi.


(Deutsche Welle)

Kategoriler

Güncel