HRW: Ermenistanlı esirler kötü muameleye maruz kalıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, (Human Rights Watch) Azerbaycan güçlerinin 2020 Dağlık Karabağ savaşından sonra Ermeni savaş esirlerini taciz ettiğini, yakalandıklarında, nakledildiklerinde ya da gözaltındayken aşağılayıcı muameleye ve işkenceye maruz bıraktıklarını açıkladı.

Kuruluşun bugün açıkladığı raporda "Azerbaycan makamları tüm kötü muamele iddialarını araştırmalı ve sorumluları hesap vermelidir. Azerbaycan ayrıca kalan tüm savaş esirlerini ve sivil tutukluları derhal serbest bırakmalı ve durumu bilinmeyen ancak en son Azerbaycan gözetiminde görülen askerlerin ve sivillerin nerede oldukları hakkında bilgi vermelidir" ifadesine yer verdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson, "Tutuklanan Ermeni askerlerinin kötü muameleye maruz bırakılması savaş suçudur" dedi. 

Rapora göre İnsan Hakları İzleme Örgütü, dört eski savaş esiri ile görüştü. Rapora göre görüşülen kişilerin tümü uzun süreli ve tekrarlanan şekilde dayak yediklerini söyledi. 

Kuruluş, konuyla ilgili 20'den fazla videoyu yakından incelediğini ve görüntülerin doğrulandığını da ifade etti. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü, işkence ve kötü muamele ifadelerinin, halen Azerbaycan'da gözaltında tutulan Ermeni savaş esirlerinin daha fazla istismara uğrama riski altında olduğu konusunda endişelere yol açtığını bildirdi. 

Rapora göre hâlâ tutuklu bulunan Ermeni savaş esirlerinin sayısı belirsizliğini koruyor. 

Ermenistan yönetimi, Azerbaycan'ın 69 savaş esiri ve sivili iade ettiğini söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, hükümetinin tüm savaş esirlerini Ermenistan'a iade ettiğini, ancak yaklaşık 60 kişiyi terör zanlısı olarak tuttuğunu söyledi. 

Kuruluşun görüştüğü Ermenistan Dışişleri Bakanlığı temsilcisi 24 Şubat'ta  ailelerin yakınlarını bulma konusunda "giderek daha çaresiz" olduklarını söyledi.

Raporun tamamı için Azerbaijan: Armenian POWs Abused in Custody

Kategoriler

Güncel