Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı sokağa çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararının ardından kadınlar Türkiye’nin birçok kentinde sokağa çıktı. Kadıköy'deki eylemin sona ermesine doğru kalabalığa sert şekilde müdahale eden polis 5 kadını gözaltına aldı.

İstanbul’da Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, erkekler tarafından öldürülen kadınların isimlerini andılar.

Ellerinde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “6284’ü uygula”, “Haklarımızdan ve canımızdan vazgeçmiyoruz”, “Kadınız, öfkeliyiz, peşinizdeyiz”, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir”, “Cumhurbaşkanı dahil hiç kimse anayasanın üstünde değildir” ve “Sözleşmeden çıkma kararı iptal edilsin” dövizleri taşıyan kadınlar, eylem boyunca "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” diye haykırdı.

İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu'ndan Tuğçe Canbolat, kadınlar adına yaptığı açıklamada, Sözleşmeden çekilme kararının Türkiye için çok büyük bir utanç olduğunu söyledi. 

Canbolat, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İstanbul Sözleşmesine karşı yürütülen kadın düşmanı dinci ve muhafazakar kampanyalar sonuç verdi ve dün gece yarısı Cumhurbașkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesinden çıkıldığı ilan edildi."

"2011 yılında Meclis'te onaylanan sözleşme tek adam kararıyla kaldırıldı. Tüm kadınları ilgilendiren sözleşme, kadınları şiddete mahkum etmeyi kafasına koymuş kadın düşmanlarının sözünü onaylayan tek bir adam tarafından kaldırıldı."

"İstanbul Sözleşmesi'nden nefret ediyorlar, çünkü kadınların şiddete mahkum olmasını istiyorlar. Kadınlar hayır diyemesin, kadınlar şiddete ses çıkaramasın, kendi hayatları hakkında karar alamasın istiyorlar."

"Aile yapısı bozuluyor, toplum değerleri parçalanıyor diyerek kadın düşmanlığına çağrı yapanlar, kadınların ve çocukların her türlü şiddete maruz kaldığı toplum ve aile düzenini savunuyor."

"Kadınların özgürleşmesinden korkuyorlar. Kadınlar üstündeki egemenliklerini kaybetmemek için çırpınıyorlar. Bizler ise biliyoruz ki eşitlik olmadan adalet olmaz!"

Açıklamanın ardından kadınlar ellerine dövizler ve sloganlarıyla Kadıköy sokaklarında yürüdü. Eylemin sona ermesinden sonra polis 5 kadını gözaltına aldı. 

Bursa'da, Bursa Kadın Platformu'nun çağrısıyla Fomara Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar İstanbul Sözleşmesinin iptal edilmesini protesto etti.

"Katilleri değil, kadın haklarını koruyun", "Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula", "Yaşasın kadınlar, lubunyalar", "Adamlardan bıktık, tek adama tahammülüm yok", "Şiddet her yerde, çözüm Meclis'te" yazılı pankartlar ve dövizler taşıyan kadınlar,  "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Susma haykır eşcinseller vardır", "Kadın yaşam özgürlük", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attılar. 

İzmir'de "İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu"nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmeyiz" yazılı pankart taşındı. Eyleme katılanlar sık sık "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" ile Türkçe ve Kürtçe olarak "Jin, jiyan, azadi/Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları attı.

(Ajanslar, Evrensel, Bianet)

Kategoriler

Güncel