VADİP’ten önemli adım

Platformun toplantısına katılan 37 vakıftan 30’u seçimlerin il geneline açılması yönünde oy kullandı

SARKİS GÜREH
sgureh@agos.com.tr

Üç aylık bir aradan sonra toplanan Vakıflararası Dayanışma ve İletişim Platformu’nun genel kurulunda yapılan oylamada, 37 vakıftan 30’u, vakıf seçimlerinin il geneline açılması yönünde oy kullandı. Toplantıda zaman zaman tansiyon yükselse de, vakıf yönetimlerinin seçimleri toplum geneline açmak yönünde bir irade göstermesi mutluluk yarattı. Seçimlerin nasıl yapılacağı, Düşünce Platformu’nun, halkın görüşüne başvurarak hazırlayacağı taslak üzerinden belirlenecek.

Beyoğlu toplumun sesine duyarsız

Yaz sezonu nedeniyle toplantılara ara veren VADİP’in olağan genel kurulu 17 Eylül’de toplandı. Surp Pırgiç Hastanesi Bilek Salonu’nda yapılan toplantıya VADİP üyesi vakıfların çoğu katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı ve VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu, seçimi usulsüzlükler nedeniyle ikinci kez iptal edilen Beyoğlu Üç Horan Vakfı Kilisesi’ni eleştirdi. “Beyoğlu cemaatin sesine çok duyarsız. 85 yaşındaki Apik Harabetoğlu’nu da bir yere kadar suçluyorum. Gurur meselesi yapıyor. Diğer yöneticilerin onu çekilmeye ikna etmesi lazımdı” diyen Şirinoğlu, Four Seasons ve Hilton otellerinin, Tokatlıyan Han için, tüm vakıfların yıllık bütçe açıklarını kapayacak bir teklif sunduğunu, ancak vakıf yöneticilerinin görüşmeye dahi gitmediğini söyledi. Toplumun bu şekilde zarara uğratıldığını belirten Şirinoğlu, “Beyoğlu Vakfı yöneticileri, hiç kusura bakmasınlar, yüzsüzlüğün daniskasını yapıyorlar. Beyoğlu’nun daha iyi yönetilmesi lazım” dedi.

Seçimlerde yaşanan sıkıntılardan herkesin rahatsız olduğunu dile getiren Şirinoğlu, koltuk sevdasına kapılan yöneticiler olduğunu belirterek, “Seçim sorununu bir şekilde çözmemiz lazım. Bu konuyu el birliğiyle sonuçlandıralım. Bu vakıflar kimsenin malı değil. Tüm yöneticiler cemaatin menfaati doğrultusunda çalışmalı” dedi.

İtirazlar karşılık bulmadı

Şirinoğlu’nun konuşmasının ardından ortam gerildi. Önce Ortaköy Surp Asvadzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı İskender Şahingöz ile Bedros Şirinoğlu, ardından Kuzguncuk Kilisesi Vakfı Başkanı Edvard Ayvazyan ile Gedikpaşa Surp Hovhannes Vakfı Başkanı Harutyun Şanlı ve Kalfayan Vakfı Başkanı Daniel Antikacığlu arasında tartışma yaşandı. Seçimlerin il geneline açılması fikrine sıcak bakmayan Şahingöz, “Beyoğlu Vakfı nedeniyle bütün vakıfların kıskaca alınması yanlıştır. Beyoğlu’na yaptırım uygulansın, eğer uygulanabiliyorsa. Ama böyle yaparak, çalışan insanların şevkini kırıyorsunuz. İl geneline açılan seçimlere cemaat duyarsız kalıyor. Art niyetli kişiler vakfı ele geçirmek isteyebilir” dedi.

Şirinoğlu ise, cevaben şunları söyledi: “Sıkıntı Beyoğlu’nda ve koltuğa yapışıp çıkmayan vakıf yöneticilerinde. İskender Şahingöz’ün çalışmalarını hepimiz takdir ediyoruz ve kaygılarını anlıyoruz. İnanıyorum ki tüm cemaat de onun çalışmasından memnundur. Ama eğer toplum Ortaköy Vakfı’nı ve hastane yönetimini başarısız, beceriksiz, suiistimalci buluyorsa, bunu cemaatin takdiri olarak görüp kabul etmek lazım.”

İyi çalışan desteği alır

Kuzguncuk Vakfı Başkanı Edvard Ayvazyan, Üsküdar Surp Haç Kilisesi yönetiminin, başkanı olduğu vakfı ele geçirmek için bir liste hazırladığını ileri sürdü ve seçimlerin il geneline açılmasını desteklemediğini söyledi. “Şu anda aday, yönetimle mahkemelik oldu. Bugüne kadar Surp Haç Kilisesi’ne yaptırım uygulanmadı. Seçimler il geneline açılırsa kötü niyetli insanlar eksikliklerden faydalanabilirler” diyen Ayvazyan’a, Harutyun Şanlı ve Daniel Antikacıoğlu karşılık verdi. Antikacıoğlu şöyle konuştu: “İstanbul genelinde yaşayan seçmenlerin tamamını manipüle etmek, seçim bölgenizdeki 100 kişiyi manipüle etmekten daha zor. Siz de seçiminizi il geneline açın, cemaat memnunsa zaten arkanızda durur.”

Oylama

Genel kurul sonunda seçimlerin il geneline açılması ile ilgili oylama yapıldı. Kapalı zarf usulüyle yapılan oylamada, il genelinde seçime karşı çıkanların itirazı kabul görmedi ve 30 vakıf lehte oy vererek seçimlerin İstanbul genelinde yapılması talebine onay verdi. Bir vakıf aleyhte oy kullanırken, altı vakıf taslak yönetmeliği gördükten sonra karar bildireceğini belirtti.

 

Vakıflardan haberler

VADİP toplantısında konuşan Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi Vakfı Vartkes Ergün Ayık 4 Kasım’da yapılacak olan ayin ve kilisede yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ayık, çan kulesi, şapel ve eski okul binasında devam eden çalışmaları 4 Kasım’a kadar tamamlamayı umduklarını söyledi.

Kınalıada’da önemli kazanım

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Vakfı Başkanı Levon Şadyan, vakfa ait, yıkılmak üzere olan bir binada yenileme çalışmaları yapacaklarını, bunun yaklaşık 325 bin TL’ye mal olacağını söyledi. Adadaki Ermeni mezarlığının tapuda vakıf adına tescil edildiğini kaydeden Şadyan, 36 Beyannamesi uygulaması kapsamında el konan, 425 metrekarelik, imara açık bir arsanın da vakfa iade edildiğini belirtti.

Ardından, Kartal Surp Nışan Kilisesi Vakfı yönetiminden Gülbenk Ustaoğlu söz alarak kilisede başlatılan restorasyonu anlattı. HAYCAR’lı mimar ve mühendislerle çalıştıklarını, çatıdaki işlerin ciddi oranda tamamlandığını, çan kulesinin restorasyonu için Anıtlar Kurulu’na müracaat edildiğini söyleyen Ustaoğlu, çalışmaların devam etmesi için maddi desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

VADİP Başkanı Şirinoğlu ise, aynı anda birden fazla kilisede restorasyon yapılmasının hayırseverleri ve vakıfların bütçesini zorladığını ifade ederek, “Bütçelerimiz aynı anda üç-dört restorasyonu karşılamaya yetmiyor. Restorasyonlar koordineli yürütülse, biri bittikten sonra diğeri başlasa kaynak sıkıntısı da azalacaktır” dedi.

Kategoriler

Toplum Vakıflar