Üç Horan yönetimi sanık sandalyesinde

Beyoğlu Üç Horan Kilisesi Vakfı yönetim kurulu seçiminde oy kullanmak amacıyla ikametini Beyoğlu’na taşıyan Sarı Liste destekçileri hakkında resmi ve özel evrakta sahtecilik iddiasıyla açılan davaya 25 Eylül’de devam edilecek. Haklarında zorla getirilme kararı bulunan Apik Harabetoğlu başkanlığındaki yönetim ile Ara Işıtman başkanlığındaki seçim tertip heyeti üyelerinin duruşmaya katılması bekleniyor.

6 Şubat 2011’de yapılan Beyoğlu Üç Horan Vakfı yönetim kurulu seçimini düzenleyen heyetin başkanı Ara Işıtman’ın müşteki olduğu davada 603 kişi hakkında 2 ila 12 yıl arası hapis cezası isteniyor.

Davanın 29 Mart tarihinde yapılan son duruşmasında, hâkim, davayı, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın Üç Horan Vakfı yönetimine açtığı kamu davasıyla birleştirme kararı almıştı.

Sarı Liste avukatları, Üç Horan Vakfı’nın yöneticilerinin de Beyoğlu’nda ikamet etmediğini, Seçim Tertip Heyeti’nin bunu bilerek söz konusu kişilerin adaylığını kabul ettiğini ifade etmişti. Bunun üzerine harekete geçen mahkeme, Üç Horan yöneticileri hakkındaki bu iddiayı araştırması için savcılığı görevlendirmiş, iddiaları araştıran İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da vakfın yöneticileri aleyhine dava açmıştı.

Sarı Liste avukatlarından Cerrah İzoğlu, hem seçim tertip heyetinin başkanı ve üyeleri, hem de Üç Horan Vakfı’nın başkanı ve yöneticileri hakkında zorla getirilme kararı bulunduğunu, bu kişilerin 25 Eylül’deki duruşmada ifade vermeleri gerektiğini söyledi. İzoğlu, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yetkililerin de seçimle ilgili incelemelerde bulunduklarını, hazırlayacakları raporun beklendiğini ifade etti.

Davaya konu olan seçim geçtiğimiz aylarda iptal edilmişti. Sarı Liste adaylarının açtığı davada hâkim, seçimin ardından yönetime giren Efrim Bağ, Alen Kaytanlıoğlu ve Murat Saraylı’ya, ilçe dışında ikamet ettikleri gerekçesiyle mazbata verilmemesini dikkate aldı ve seçimde usulsüzlük yapıldığına kanaat getirdi. Seçimin kısa süre içinde yenilenmesi bekleniyor.

Öte yandan, Üç Horan Vakfı yönetiminin, seçim iptal edilmesine rağmen vakfın en önemli akarı olan Tokatlıyan Han’ı uzun süreli kiralamak için görüşmelerde bulunmaya devam etmesi tepki çekiyor. Yönetimin, hakkındaki bütün şüphelere ve mahkeme kararlarına rağmen, iki teklif arasında karar verme aşamasında olduğu bilgisi yayılıyor. Mahkemenin seçimi iptal kararına rağmen Tokatlıyan’ın kiralanması halinde, Ermeni toplumu içinden pek çok kişinin kiralama işlemi aleyhine dava açmaya hazırlandığı gelen haberler arasında.

Kategoriler

Toplum Vakıflar