Joe Biden, Reagan'dan sonra Ermeni Soykırımı diyen ilk başkan oldu

ABD Başkanı Joe Biden 24 Nisan mesajında "Her yıl bugün, Osmanlı döneminde Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybeden hayatları hatırlıyoruz" dedi. Biden “Bu açıklamayı suçlamak için değil, olanların asla tekrarlanmaması için yapıyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray resmi sitesinden yaptığı yazılı açıklamada  şu ifadelere yer verdi:

'Her yıl bu günde, Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında hayatını kaybeden herkesin hayatını hatırlıyor ve kendimizi böyle bir vahşetin bir daha yaşanmamasına adıyoruz. 24 Nisan 1915'ten itibaren Konstantinopolis'teki Ermeni aydınların ve cemaat liderlerinin Osmanlı makamları tarafından tutuklanmasıyla bir buçuk milyon Ermeni, imha kampanyasında sürgün edildi, katledildi veya ölüme yürüdü. Medz Yeghern'in kurbanlarını onurlandırıyoruz ki yaşananların dehşeti tarihe karışmasın. Ve nefretin her türlü aşındırıcı etkisine karşı her zaman tetikte olmamız için hatırlıyoruz.

Hayatta kalanların çoğu, ABD de dahil olmak üzere dünya çapında yeni evler ve yeni hayatlar bulmak zorunda kaldı. Ermeni halkı güç ve dayanıklılıkla hayatta kaldı ve cemaatini yeniden inşa etti. On yıllar boyunca Ermeni göçmenler ABD'yi sayısız şekilde zenginleştirdiler, ancak atalarının birçoğunu kıyılarımıza getiren trajik tarihi asla unutmadılar. Hikayelerini onurlandırıyoruz. O acıyı görüyoruz. Tarihi doğruluyoruz. Bunu suçlamak için değil, olanların tekrarlanmamasını sağlamak için yapıyoruz.

Bugün, kaybedilenlerin yasını tutarken, gözlerimizi geleceğe, çocuklarımız için inşa etmek istediğimiz dünyaya doğru da çevirelim. Bağnazlığın ve hoşgörüsüzlüğün günlük kötülüklerinden etkilenmeyen, insan haklarına saygı duyulan, tüm insanların onurlu ve güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürebildiği bir dünya. Gelecekteki zulümlerin dünyanın herhangi bir yerinde oluşmasını önlemek için ortak kararlılığımızı yenileyelim ve tüm dünya insanları için şifa ve uzlaşma peşinde koşalım.

Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda ölen tüm Ermenileri onurlandırıyor.''

Biden, Ronald Reagan'ın ardından bu nitelemeyi yapan ilk ABD Başkanı oldu.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan gelişme üzerine yaptığı açıklamada "Bütün Ermeniler için önemli bir gün. ABD Kongresi'nin 2019'da kabul ettiği kararın ardından Başkan Biden, Ermeni Soykırımı kurbanlarının anısını onurlandırdı. ABD, insan haklarını ve evrensel değerleri korumaya olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha gösterdi." dedi. 

Paşinyan Biden'a gönderdiği mektupta ise "Mesajınız Amerika Birleşik Devletleri'nde Ermeni Soykırımı'nı tanıma sürecini tamamladı" ifadesine yer verdi. 

Türkiye'de iktidar ve ana muhalefet kanadı açıklamaya tepki gösterdi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklamasından sonra , "Sözcükler tarihi değiştiremez. Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz." dedi. 

Dışişleri Bakanlığı "Tarihi konularda hüküm vermeye ne hukuken ne ahlaken yetkisi bulunan ABD Başkanı'nın açıklamasının hiçbir değeri bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu. 

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter'da yaptığı paylaşımda ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklamasını kınadı.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da  Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Tarihsel gerçekler, politik beklentiler uğruna yalanlarla değiştirilemez. Bizim şanlı tarihimizde Ermeni soykırımı yoktur ve asla olmamıştır!" ifadelerini kullandı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak tarafından yapılan yazılı açıklamada, Joe Biden'ın açıklaması için  "Ülkemizi töhmet altında bırakan açıklamaları esefle karşılıyoruz" denildi.


Kategoriler

Güncel