Erdoğan'dan Biden'a tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Nisan mesajında "Her yıl bu günde, Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında hayatını kaybeden herkesin hayatını hatırlıyor ve kendimizi böyle bir vahşetin bir daha yaşanmamasına adıyoruz" diyen ABD Başkanı Joe Biden'ı eleştirdi

BBC Türkçe haber sitesinin haberine göre Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

"ABD Başkanı Biden, coğrafyamızda bir asırdan önce yaşanmış acı olaylarla ilgili mesnetsiz ve haksız açıklamalarda bulunmuştur. Hiçbir tarihi ve hukuki gerçeğe dayanmayan bu açıklamalar her vatandaşımız gibi bizi üzmüştür."

"Türkiye olarak tarihte yaşanan acıların yarıştırılmasını doğru bulmuyoruz, ama yarıştırılırsa bu yarıştan mutmain çıkacak tek milletiz.... Tarihteki olayların araştırılması ve hakikatların araştırılması tarihçilere bırakılmalıdır, siyasetçilere değil. Ortak bir tarih komisyonu kurulması teklifimize hala cevap alamadık."

"ABD'nin de yer aldığı Minsk üçlüsünün gözü önünde 1 milyon Azerbaycanlı kardeşim sürüldü, soykırım diyen Karabağ'a baksın... Ermeni yalanlarını destekleyen çevreler, kendi tarihlerindeki utançları örtmenin peşindeler."

"Ermeni iddialarıyla ilgili somut delil olmadığı gibi, uluslararası mahkeme kararları da mevcut değildir. Ortak tarih komisyonu teklifimiz var. Arşivlerimizi kapatmıyoruz, buyrun, gelin bakın."

"ABD'nin attığı yanlış adımdan bir an önce dönmesini umut ediyoruz. Yaşanan tartışmaların Ermeni toplumuna en küçük faydası olmadığı gibi, yeni sıkıntıların kaynağı haline gelebilir… Ermenistan ile de iyi komşuluğa dayalı bir ilişki geliştirmek istiyoruz. Karabağ'ın ardından yeni bir ilişki zemininin doğduğuna inanıyoruz.

"Biden ile Haziran'da yapacağımız görüşmede yeni bir dönemin kapılarını aralayacağımıza inanıyorum. Biz birbirimize yabancı değiliz. Sağ olsun, evimize kadar gelip bizi ziyaret etti... Bundan sonrasına yönelik nasıl adımlar atacağımıza bakmamız gerekiyor."

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Erdoğan konuşmasında şunları da söyledi:

"Kimsesiz kalmış olan Ermeni çocuklara sahip çıkılarak kendileri için yetimhaneler kurulmuştur Sayın Biden. Mağdur durumda olan Ermeni nüfusa dışarıdan yardım gönderilmesine de hiçbir zaman engel çıkartılmamıştır. Osmanlı, Ermeni nüfusu başka yere göndermemiş, topraklarında yer değiştirtmiştir. 1 hafta süre verilmiş, mazereti olanlar muaf tutulmuştur. Pek çok yerde Ermenilerin katlettiği Türklere ait toplu mezarlar vardır ama hiçbir yerde Ermenilere ait toplu mezara rastlayamazsınız." 

"Osmanlı'nın Ermeni nüfusu, yer değiştirme işlemi sırasında salgın hastalıktan, asayiş sorunlarından veya güvenlik güçleriyle çatışırken hayatını kaybedenlerin sayısı 150 bini ancak bulmaktadır. Elbette bu 150 bin kişinin her biri bir candır ve önemli bir rakamdır. Gerçek rakamların 1 sıfır ilave ile abartıldığını bizzat Ermeni tarihçilerin ve siyasetçilerin kendileri de itiraf ediyor." 

Habere göre İstanbul'daki Ermeni nüfusu bir ara 650 bine yaklaştığını belirten Erdoğan, şunları aktardı: "Herhalde insanlar soykırıma uğratıldıkları yere gönüllü olarak geri dönmezler. Bütün gerçekler ortadayken, kalkıp da Türk'e, Türk milletine 'soykırım' yaftasını yapıştıramazsınız." 

Biden 24 Nisan'daki mesajında;

"Her yıl bu günde, Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında hayatını kaybeden herkesin hayatını hatırlıyor ve kendimizi böyle bir vahşetin bir daha yaşanmamasına adıyoruz. 24 Nisan 1915'ten itibaren Konstantinopolis'teki Ermeni aydınların ve cemaat liderlerinin Osmanlı makamları tarafından tutuklanmasıyla bir buçuk milyon Ermeni, imha kampanyasında sürgün edildi, katledildi veya ölüme yürüdü. Medz Yeghern'in kurbanlarını onurlandırıyoruz ki yaşananların dehşeti tarihe karışmasın. Ve nefretin her türlü aşındırıcı etkisine karşı her zaman tetikte olmamız için hatırlıyoruz." demişti

Kategoriler

Güncel