Hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor, BM'den "topyekün savaş" uyarısı

Doğu Kudüs'te evden zorla çıkarma girişimleri ve Mescid-i Aksa'da İsrail polisinin Filistinlilere sert biçimde müdahalesi ile başlayan gerilim çatışmaya dönüştü. Atılan roket ve füzeler sonucu Gazze'de 10'u çocuk 35 kişi, İsrail'de ise 6 kişi hayatını kaybetti.

İsrail Gazze'ye yönelik başlattığı operasyona "Duvarların Koruyucusu" adını verdi. İsrail, Gazze'ye 100'lerce hava saldırısı düzenlediğini, Gazze'den 1000'den fazla roket atıldığını açıkladı.

Bu roketlerin 850'sinin İsrail sınırları içine düştüğü ya da Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından imha edildiği belirtildi,200 kadar roketin de Gazze'ye düştüğü belirtiliyor. 

İsrail ordusu, sabah saatlerinde Gazze'den kalkan Hamas'a ait bir insansız hava aracını düşürdüklerini duyurdu. Yapılan açıklamalara göre İsrail'in hava saldırılarında 10'u çocuk en az 35 Filistinli yaşamını yitirdi. Gazze'den atılan roketler sonucunda da İsrail'de altı kişi hayatını kaybetti.

İsrail, dün akşam saatlerinde Gazze'de 12 katlı bir binayı vurdu İsrail, binanın Hamas tarafından "askeri amaçlarla kullanıldığını" öne sürdü ve vurulacağını önceden bildirerek yaşayanların burayı boşaltmasını sağladıkları için can kaybı olmadığını duyurdu. Ancak Gazze sağlık yetkilileri, binada hayatını kaybeden sivillerin olduğunu söyledi.

Gazze İçişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi'ndeki tüm polis karakollarının hava bombardımanında hasar gördüğünü açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi, bugün olağanüstü toplanacak.

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail ve Hamas'ın 'topyekün bir savaşa' doğru ilerlediği uyarısını yaptı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Gazze Şeridi'ne yönelik operasyonların yoğunlaştırılacağını açıkladı.

(BBC, Euronews, Ajanslar)

Kategoriler

Güncel