Borell: Tüm Ermeni esirler iade edilmeli

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Karabağ Savaşı ile ilgili olarak her iki tarafı tüm esirleri şartsız koşulsuz iade etmeye defalarca çağırdıklarını hatırlattı. Avrupa Parlamentosu Azerbaycan’ı Ermeni savaş esirlerini ve tutsak sivilleri serbest bırakmaya çağıran bir karar aldı

Borrell, “Tüm Ermeni esirlerin serbest bırakılması, güven ortamının oluşturulması ve pekiştirilmesi için önemlidir ve önemli bir siyasi adımdır. 29 Ocak ve 4 Mayıs’ta Ermeni tutsakların serbest bırakılmasından memnunduk. Tüm diğer tutsakların da serbest bırakılması gerektiğinde ısrar ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ermenistan ve Azerbaycan'ın, tüm insancıl konularda işbirliği yapması gerektiğini dile getiren Borrell,toplumların barış içinde gelişmesine imkan tanımasına yönelik adımların önemini vurguladı ve , halkı kışkırtan söylemlerden kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Borrell, “Avrupa Birliği, uluslararası insancıl hukukun tüm ihlalleri için sorumluluk taşıma çağrısını yapmıştır. Esirlerin işkencelere tabi tutulması, kötü davranış veya ölüm cezası hakkındaki suçlamalar ve son savaş operasyonları sırasında işlenen tüm diğer savaş suçları, ayrıntılı olarak araştırılmalıdır. Savaş operasyonlarının durdurulması ve acil insancıl sorunların çözülmesi, Dağlık Karabağ ihtilafının durdurulması yönündeki ilk adımdır” ifadelerini kullandı.

Kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için yeni müzakere çabalarının gerektiğini vurgulayan Borell, bu konuda Avrupa Birliği'nin, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarına destek verdiğini vurguladı.

Bu arada Avrupa Parlamentosu 607 oyla Azerbaycan’ı önkoşul olmaksızın Ermeni savaş esirlerini ve tutsak sivilleri serbest bırakmaya çağıran bir karar aldı.

(Ermenihaber.am)

Kategoriler

Güncel