Erdoğan Biden ile görüştü, 24 Nisan gündeme gelmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden NATO Zirvesi çerçevesinde Brüksel'de yüz yüze bir görüşme yaptı. İki taraf da görüşmenin olumlu geçtiği görüşünde.

Erdoğan başkan seçilmesinin ardından Biden ile ilk kez yüz yüze görüştü. Erdoğan görüşmeden önce yaptığı açıklamalarda Biden'ın Ermeni Soykırımı'nı tanımasına atıfta bulunarak bu konuyla ilgili hükümetin rahatsızlığını dile getireceğini söylemişti.

Erdoğan görüşme sonrasında şunları söyledi: 

"Biden’la meseleleri yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Ortak çalışmaları görüştük"

"İki müttefik ve stratejik ortağa yakışır biçimde mutabık kaldık"

"Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu. Sayın Biden’la işbirliğimizi artıracağız. ABD’yle aramızda çözülemeyecek bir mesele yok. Tam tersine işbirliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz."

Yapılan açıklamalara göre Türkiye'nin Afganistan'da görev alması gündemde. 

Erdoğan 24 Nisan konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de "Hamdolsun gündeme gelmedi" yanıtını verdi. 

Erdoğan, "Gerek zirve hitabımızda gerekse ikili görüşmelerimizde PKK/PYD'ye verilen desteğin artık sonlandırılması gerektiğini açıkça dile getirdik." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından  diğer satır başları şöyle:

-"(Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanması) Pakistan'ı yanımıza alma düşüncemizi, Macaristan'ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine (Biden) söyledik."

-"(Fransa Cumhurbaşkanı Macron) 'İslam'a karşı olmam söz konusu değildir, bunu bir dost olarak size söylüyorum.' dedi.

-"Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD'nin bize vereceği destek büyük önem arz ediyor."

"Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile güzel bir görüşme" geçtiğini söyleyen Cumhurbaşkanı ayrıca 'Gerek Ege gerek diğer bölgelerde olsun, üçüncü ülke veya kişileri bu işe karıştırmayalım' dedim." ifadelerini kullandı.

Kategoriler

Güncel