Dersim Ermenileri “Yüzleşme” üzerine çalışacak

Almanya’nın Frankfurt ve Hanau şehirlerinde yaşayan Dersimli Ermeniler 29 Eylül’de panellerin ve müzik dinletilerinin yer alacağı bir etkinlikte buluşacaklar. DERSİYAD (Dersim Ermenileri İnanç ve Sosyal Yardımlaşma Derneği) derneğinin düzenlediği etkinlik, Hanau’daki Kulturhalle Steinheim’da 16.00-24.00 saatleri arasında yapılacak.

Almanya Ermenileri Dini Lideri Başepiskopos Karekin Bekçiyan’ın da katılacağı panelde, Ruhr Üniversitesi profesörlerinden Mihran Dabağ, Dersim Ermenilerine ilişkin makaleleriyle tanınan Hovsep Hayreni, DERSİYAD Başkanı Mihran Pırgiç Gültekin ve derneğin Avrupa temsilcisi Recep Kayan konuşacak. Panelin ardından Mikail Aslan Esemble, Cemil Koçgün, Devrim Kavallı, Emre Gültekin ve Vardan Hovanissian, Dersim ezgilerinden örnekler sunacak.

DERSİYAD’ın Avrupa temsilcisi Recep Kayan, etkinliğe çağrı metninde, derneğin bundan sonra yüzleşme konusu üzerine çalışacağını belirtti. “Bizim çıkışımız çoğunluğun yanılsamalarından, imal edilmiş yalanlardan kurtulmanın yolunu açmaktadır” diyen Kayan, derneğin önümüzdeki dönemde yapacağı çalışmaları şöyle anlattı: “Dernek olarak Ermeniceden çevrilere destek ve öncü olmaya çabalayacağız. Görsel, yazılı anlamda yapacağımız çalışmalar yapacağız ve yapılacak çalışmalara destek vereceğiz. Öte yandan, Dersim’deki, dedelerimizden kalma tarihsel değerlerin gün yüzüne çıkması ve var olanların restorasyonu için girişimlerde bulunacağız. Bundan sonraki hedef, gerçeklerle yüzleşme aşaması olacaktır” 

Kategoriler

Güncel Dünya Diaspora