Aşırı sağcıların saldırısına uğrayan Gürcistanlı gazeteci hayatını kaybetti

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 5 Temmuz'da aşırı sağcıların Onur Yürüyüşü'ne yönelik saldırılarında ağır yaralanan TV Pirveli kameramanı Aleksandre Lashkarava evinde ölü bulundu.

Lashkarava'nın cesedi evde annesi tarafından yatakta bulundu. Ölüm nedeni henüz belirlenmedi.

Polis olayla soruşturma başlattı.

Lashkarava, LGBTİ+ grupların Onur Yürüyüşü gerçekleştireceği gün aşırı sağcıların bu yürüyüşe karşı gerçekleştirdikleri şiddet dalgasında saldırıya uğrayan 53 gazeteciden biriydi. Gruplar LGBTİ+ gruplar ile gazetecilerin bürolarının bulunduğu bir binayı saldırı düzenlemişti. Saldırılar üzerine yürüyüş iptal edilmişti. 

(Bkz: Tiflis'te saldırı altında bir Onur Yürüyüşü )

Lashkarava, şiddete  maruz kaldığı sırada TV Pirveli muhabiri Miranda Bagharturia ile birlikteydi. Pirveli TV'de yayınlanan bir röportajda Baghaturia, 20 dakika boyunca onu acımasızca dövdüklerini söyledi. Baghatura, 'Bu arada 15 kişi beni tutuyordu, öldürmeyin diye bağırıyordum, dövüyorlardı. Telefonumu attılar ve 20 kişi Lekso'yu [Aleksandre Lashkarava] yakaladı, onu göremedim'.

Lashkarava saldırıdan sonraTV Pirveli'nin sahibi Vato Tsereteli,  Lashkarava'nın ölümünden hükümeti sorumlu tuttu.

Tseretelli, "Ülkede bir cezasızlık var. (Gürcistan Başbakanı) Irakli Gharibashvili'yi  bundan şahsen sorumlu buluyorum", dedi.

TV Pirveli, 5 Temmuz'da dokuz saldırganın kimliğini tespit etmeyi başardıklarını iddia ederken, yetkililer sadece dördünü gözaltına aldı.

Aşırı  sağcıların gösterilerinde Gürcistan Kilisesi'nin de rol oynaması tepkilere neden olmuştu. 

(Ajanslar, Reuters)

Kategoriler

Güncel