Kadıköy Surp Takavor Kilisesi'ne saygısızlık

Kadıköy'de bulunan Surp Takavor Kilisesi'nin önünde gece saatlerinde eğlenen bir gruptan iki kişi , kilisenin giriş kapısının üzerine çıkarak dansetti. İçişleri Bakanı Soylu sözkonusu kişilerin gözaltına alındığını söyledi. Patrik Maşalyan olayı kınadı. Gözaltına alınan 3 kişiden ikisine ev hapsi cezası verildi, bir kişi serbest bırakıldı. HDP milletvekili Garo Paylan olayla ilgili olarak İçişleri Bakanı Soylu'nun yanıtlaması talebiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Olay görüntülerin sosyal medyaya yansımasıyla ortaya çıktı. 

Görüntülerin 10 Temmuz gece saatlerinde çekildiği  tahmin ediliyor. 

Kadıköy Çarşısı içinde bulunan Surp Takavor Ermeni Kilisesi önündeki meydanda eğlenen kalabalıktan iki kişinin, kilisenin, üzerinde haç bulunan kapısının üzerine çıkıp orada dans ettiği görülüyor.

Görüntülerin sosyal  medyaya yansımasıyla pek çok kişi bir ibadet yerine yapılan bu saygısızlığa tepki gösterdi. 

Uzun süredir kilisenin önünde gün boyunca polis arabası bulunuyor. 

İçişleri Bakanı'ndan açıklama

Olayın sosyal medyaya yansımasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Soylu "Kadıköy'de Ermeni Kilisesi'ne yapılan saygısızlıkla ilgili Kilise Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arman Bükücüyan Beyefendi ile görüşerek üzüntülerimi dile getirdim. Kiliseye saygısızlığı yapan zanlılar, sabah 5.30'da İstanbul Emniyeti tarafından gözaltına alındı, hukuk süreci devam ediyor." dedi. 

İstanbul Valiliği de, konuya dair şu bilgiyi verdi: “11.07.2021 Pazar günü saat: 00.55 sıralarında İlçemiz Caferağa Mahallesi Khalkedon Meydanında, Surp Takavor Kilisesi’ne araçla gelen bazı şahısların, giriş kapısı üzerine çıkarak uygunsuz davranışlar sergiledikleri tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalarda; şüpheli Y.E.U ve Ö. F.A ile aracın sahibi O.Y adlı şahıslar 12.07.2021 günü ikametlerinde yakalanmışlardır. Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. İbadethaneye yapılan bu çirkin davranışı kınıyoruz.”

Olayla ilgili gözaltına alınan 3 kişiden 2'sine ev hapsi verildi. Üçüncü kişi ise serbest bırakıldı. Türk Ceza Kanunu'nun 126'ncı maddesine göre, "dini değerlerin alenen aşağılanması" suçu için 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Patrikhane'den açıklama

Türkiye Ermenileri Patrikliği de konuya dair bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sabah erken saatlerden itibaren, Kadıköy S. Takavor Ermeni Kilisesi’nin önünde vuku bulan nahoş olay sosyal medyada yer bulmaya başladı. Kadasetli Patrik Sahak II. Hazretleri, ilk andan itibaren olayla ilgilenerek üzüntüsünü belirtmiş ve konuyla alakadar olacağını söylemişti.

Gün içerisinde, resmi merciler de bu nahoş olayı en üst düzeyde kınamıştır. Bu vesileyle, İstanbul Valisi Sayın Ali Yerlikaya, Patrik Hazretleri’yle telefonda görüşerek, olayı şahsen kınamıştır. Resmi mercilerin olayın takipçisi olduğunu belirterek, olay zanlısı üç kişinin tevkif edildiğini belirtmiştir. Sayın Vali sözlerine şu şekilde devam etmiştir: 'Sizlerin hassasiyetleri, bizlerin hassasiyetidir', Patrik Hazretleri de, bu olayın yaralayıcı boyutu hakkında konuşarak hassasiyetlerinden dolayı resmi mercilere Patriklik Makamı adına teşekkürlerini iletmiştir.

Öte yandan, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve Vali Yerlikaya, Surp Takavor Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arman Bükücüyan ile telefonda görüşerek, olayı kabul edilemez olarak nitelemişlerdir. Aynı zamanda, Kadıköy Belediye Başkanı Sayın Şerdil Dara Odabaşı da, Vakfın 2. Başkanı Garo Balyan’la irtibata geçerek, ibadethaneye karşı yapılan bu davranışı kınamıştır."

Patrik Maşalyan'dan kınama

Patrikhane'den ayrıca şu açıklama yapıldı:

"Dün gece, 11 Temmuz 2021, Pazar, sosyal medya platformlarında yer bulan bir videoda, Kadıköy S. Takavor Ermeni Kilisesi önünde nahoş bir olayın vuku bulduğu görülmekteydi. Görüntülerde, kilise önündeki meydanda toplanan kalabalığın müzik eşliğinde eğlendiği ve içlerinden üç kişinin kilisenin giriş kapısına tırmandıkları ve burada dans etmeye başladıkları görülmekteydi. 

Patrik Vekili ve Kadıköy S. Takavor Ermeni Kilisesi Din Görevlisi Kd. Peder Krikor Damadyan, olayla ilgili olarak kilise personeli ve yetkililerinden gerekli bilgileri almış ve gece yarısı Kadasetli Patrik Sahak II. Hazretleri’ni olay hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirmiştir.

S. Takavor Kilisesi’nden alınan bilgi uyarınca, Cumartesi akşamı geç saatlerde içlerinde alkollü kişilerin de bulunduğu bir topluluk kilise önündeki meydanda toplanmış ve eğlenmeye başlamışlardır.

Aralarından üç kişi, kilise duvarına tırmanarak duvar üzerinde dans etmeye başlamıştır. Kilise görevlisi gece bekçisi, öncelikle şahısları aşağı inmeleri hususunda uyarmıştır. Onlar yerlerinde kalmaya devam edince, gece bekçisi emniyet güçlerini arayarak yardım istemiştir. Emniyet güçlerinin olay yerine gelmesi sonrasında, meydanda eğlenen topluluk dağılmıştır.    

Bununla birlikte, son günlerde Kadıköy’de, özellikle Moda ve çevresinde benzer eğlenme biçimleri gözlenmektedir. Gece, saat 24:00’de pandemi yasakları yürürlüğe girdiğinde, müzikli eğlence mekanları kapanmakta ve sonrasında sokak eğlenceleri düzenlenmektedir. Benzer durum hakkında semt sakinleri de rahatsızlıklarını bildirmekte, yetkili mercilere bireysel şikâyetlerde sunmaktadırlar.  

Kilise’den alınan bilgilere göre, bu sabah Kilise Vakıf Yönetim Kurulu da, kilise önündeki meydanda benzer olayların vuku bulmaması için yetkili mercilere yazılı olarak da şikâyet dilekçesi sunmuşlardır.

Kadasetli Patrik Hazretleri, olay hakkında bilgilendirildikten sonra, ilk olarak üzüntüsünü belirtmiş ve olayı kınamıştır. Patriklik Makamı’nın ruhani merkez olma sıfatıyla yetkili birimlerle irtibata geçeceğini ve olayın takipçisi olacağını sözlerine eklemiştir. Son olarak, Kilise Din Görevlisi’ne ve Vakıf Yönetim Kurulu üyelerine pederane öğütlerde bulunarak, Kadıköy Ermeni Cemaati üyelerine takdislerini iletmiştir"

Paylan'dan soru önergesi

HDP milletvekili Garo Paylan da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması talebiyle TBMM'ye bir soru önergesi yönelitti. Önerge şöyle: 

"İstanbul Kadıköy’de bulunan S. Takavor Ermeni Kilisesi’nin giriş kapısı üzerine çıkıp, haçın etrafında dans eden iki kişinin ve onları alkışlayarak destekleyen topluluğun videosu sosyal medyada geniş yankı yarattı ve tepkilere yol açtı.

Kilise meydanında yapılmak istenen basın açıklamalarına veya dinletilere şiddetle müdahale eden Emniyet mensuplarının, bu kişileri engellemediği ve kilisemize yapılan saygısızlığa seyirci kaldıkları görülmüştür. 

Bu bağlamda,
1. Kadıköy’deki kiliseye yapılan saygısızlığa polisler neden yol vermiştir?
2. Emniyet görevlilerinin bu tip saldırılara sessiz kalmalarının nedeni nedir?
3. Kiliselere yapılan saldırıların sıradanlaşmasında, iktidarınızın kullandığı nefret dilinin etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?
3. Sıkça saldırıya ve aşağılanmaya maruz kalan azınlıklara ait ibadethanelerin güvenlikleri için neden tedbir almıyorsunuz?"

Kategoriler

Güncel