ABD, Fransa ve Rusya Aliyev'in Şuşa davetini reddetti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Azerbaycan'da görev yapan yabancı misyon temsilcilerini son Karabağ Savaşı'nda Azeri ordusunun kontrolüne geçen Şuşa''ya (Şuşi) davet etti. Ancak üç ülke bu davete katılmadı.

Azerbaycan medyasında  yer alan haberlere göre sadece ABD, Fransa ve Rusya  bu ziyaret davetini reddetti.

Gelişmeye dair değerlendirmelerde bulunan Azerbaycan basını, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanı ülkelerin, Ermenistan ile köprüleri tamamen yıkmak istemedikleri için böyle bir hamlede  bulundukları yorumunu yaptı. 

Azerbaycan'da yayın haqqin.az sitesi şu yorumda  bulundu: 

"Öyle ya da böyle bu çıkış Azerbaycan'ın bu devletlerle gelecekteki ilişkilerini etkileyecektir. Her halükarda, Fransa hariç Azerbaycan, ABD ve Rusya ile stratejik ortaklıklar kurmuştur. Ve böyle bir pozisyon, bu devletlerle ilişkilerin gelecekteki gelişimine halkın gözünde ciddi zararlar verecektir. Hakaret hükümete değil, tüm Azerbaycan halkına yapıldı"

Lübnan’da yayınlanan “Aztag” gazetesinin yazı işleri müdürü Şahan Kantaharyan ise,  Armenpress ile yaptığı söyleşide şöyle konuştu:

“AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlığı yapan ülkeler kendi aralarında karar almış oldukları anlaşılmaktadır. Bu adım, arabulucu ülkelerin, Şuşi’nin statüsü meselesini hâlâ pazarlık konusu olarak gördüğü anlamına geliyor. Ziyaret, Şuşi’yi Azerbaycan toprağı olarak kabul etme anlamına gelecekti ve üç ülke de bundan kaçındı. Davetin reddedilmesi, Eşbaşkanların arabuluculuk misyonlarını sürdürme niyetinde oldukları anlamına gelir ve bu anlamda Şuşi’nin statüsünün açıklığa kavuşturulması, tartışılabilir bir ilke olarak kabul edilmektedir"

Karabağ Dışişleri Bakanı Davit Babayan da ziyareti eleştiren isimler arasında.

Bu arada Yunanistan'da yaşayan Ermeniler'in oluşturduğu Yunanistan Ulusal  Ermeni Komitesi, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'a yazdığı açık mektupta, ülkenin Azerbaycan Büyükelçisi Nikolaos Piperigos'un  Aliyev'in davetine katılmasını eleştirdi. Açıklamada "Başta Yunanistan olmak üzere devletlerin temsilcilerinin varlığının, Cumhurbaşkanı Aliyev'in aşırı ve kibirli rejimini cesaretlendirdiğine inanıyoruz" dendi.

(Ermenihaber.am, Ermenistan Kamu Radyosu)

Kategoriler

Dünya