Ermenistan'a Avrupa'dan üst düzey ziyaret

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, iki günlük bir ziyaret için Ermenistan'da.

16 Temmuz'da Ermenistan'a varan Charles Michel başkanlığındaki heyet 17 Temmuz'da gün boyu temaslarda bulunacak. 

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, ilk olarak Ermeni Soykırımı kurbanları anısına inşa edilen Tsitsernakaberd Anıtı'nı ziyaret etti. Michel bu ziyaret sırasında Twitter hesabından "Ermeni kurbanlar için saygı duruşu... Ortak ve müreffeh bir gelecek inşa etmek için Ermenistan'ın ve bölgedeki tüm ülkelerin yanındayız" paylaşımında bulundu. 

Michel daha sonra Başbakan Vekili Nikol Paşinyan ile görüştü. Görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi. 

Paşinyan, ortak basın toplantısında, güç kullanımının ve kitlesel şiddetin Dağlık Karabağ sorununu çözemeyeceğini söyledi.

Paşinyan, anlaşmanın ancak uluslararası alanda tanınan tek yetkili makam olan AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanları çerçevesinde müzakereler yoluyla mümkün olduğunu kaydetti.

Paşinyan "Azerbaycan'ın savaş esirlerini, rehineleri veya diğer tutukluları iade etmeme politikasının 9 Kasım üçlü bildirisini ihlal ettiği tek durum olmadığını vurgulamak istiyorum. Bildiğiniz gibi 9 Kasım bildirisi tüm ulaşım ve ekonomik engellerin kaldırılmasını öngörüyor. Azerbaycan bu süreci yalnızca Ermenistan'ın egemen topraklarını işgal etme tehdidiyle engellemekle kalmıyor, aynı zamanda yükümlülüklerine rağmen Ermenistan-Gürcistan, Azerbaycan-Rusya demiryolunun açılması için Ermenistan'a bir koridor sağlamayı da reddediyor" dedi. 

Paşinyan müzakereler konusunda ise şunları söyledi:

"AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarının 13 Nisan'da yaptığı ve tarafları  eşbaşkanların himayesinde üst düzey siyasi diyaloğu sürdürmeye çağırdığı açıklamasını hatırlatmayı gerekli görüyorum. Dağlık Karabağ sorununun nihai, kapsamlı ve kalıcı çözümüne ulaşmak için en erken fırsat.."

Paşinyan Ermenistan'ın müzakereleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu, ancak Azerbaycan'ın yanıt vermediğini söyledi ve şöyle devam etti: 

“Resmi olmayan kaynaklara göre Azerbaycan, Karabağ'da ve Ermenistan-Azerbaycan sınırında yeni askeri çatışmalara yol açmayı planlıyor. Bunun ifadesini bugün Ermenistan-Azerbaycan sınırının Nahçıvan kesiminde görüyoruz” 

(Armenpress)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan