Salgın vaka sayısındaki artış endişe verici

Koronavirüs salgınında son günlerde Türkiye’de vaka sayısında artış var. Uzmanlar bu artışta delta varyantının da önemli bir etken olabileceğine dikkat çekiyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Son haftalarda yaşanan vaka sayılarındaki artış delta ve delta plus varyantlarıyla ilişkili olabilir. Türkiye’de endişe verici varyantlar izlenmeli” diyor

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı resmi verilere göre Koronavirüs vaka sayıları 14-20 Nisan haftasından bu yana azalıyordu. Ancak 7-13 Temmuz haftasında toplam vaka sayısı bir önceki haftaya göre yüzde 11 oranında arttı.  12 Temmuz’daki vaka sayısı 5404  iken 13 Temmuz’da vaka sayısı 6285 oldu. Bir günlük artış oranı da yüzde 16’yı buldu. 

Son dönemde Koronavirüs gündeminin en önemli maddesi olan delta varyantının Türkiye’deki seyri de oldukça düşündürücü. 28 Nisan haftasında sadece 5 delta varyantı vakası görülürken, 23 Haziran’da bu sayı 134 vakaya çıktı. 13 Temmuz’da ise toplam 36 ilde 750 delta varyantı vakası görüldü. 

Halk Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uzmanı Dr. Cavit Işık Yavuz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada durumu şöyle özetledi: “Salgın çoğunlukla daha düşük aşılama oranlarına sahip bölgeleri vuruyor. Daha bulaşıcı delta varyantının yayılımı ve Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi bunda en büyük etken. Delta varyantı tehdidine karşı aşılanma ve önlemlere sıkı sıkıya devam etmekten başka çare yok. Deltaya karşı hastaneye yatmaktan ve ölümden koruduğu belirlenen aşılar var. Aşılanma fırsatı kaçırılmamalı, önlemler bırakılmamalı.”

Salgındaki son artışı Agos’a yorumlayan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala şöyle konuştu: “Son haftalarda yaşanan vaka sayılarındaki artış delta ve delta plus varyantlarıyla ilişkili olabilir. Türkiye’de daha fazla sayıda genom analizi yapılarak, endişe verici varyantlar izlenmeli.” 

Kayıhan Pala’nın dikkat çektiği Delta varyantı ilk kez Hindistan’da görüldü. İngiltere’de ise son haftalarda yaşanan vaka artışlarında Delta varyantının önemli rol oynadığı düşünülüyor. BBC Türkçe'nin haberine göre İngiltere’de Delta varyantı, ülkedeki hakim Koronavirüs türüne dönüşmüş durumda.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Türkiye'de Delta varyantının tespit edildiği il sayısının 36'ya, vaka sayısının ise 750’ye yükseldiğini söyledi. Bakan Koca, Delta Plus varyantının da üç ilde üç vakada görüldüğünü ifade etti. Sağlık Bakanı, son verilerle Delta varyantının bir haftada üçe katlandığını belirterek 4. dalga uyarısında bulundu ve "Şu an böyle bir durum yok ama olmayacağı anlamına gelmez" dedi. Koca, şunları söyledi: Bunun olmaması için tek şart aşılama. Yoğun aşılama ve toplumsal bağışıklığın sağlanması ile dördüncü dalgayı önlemek mümkün.”



  

Kategoriler

Güncel