Leo Halepli'den erken veda

Türkiye Ermeni toplumunun yetiştirdiği başarılı isimlerden biri olan Leo Suren Halepli geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Halepli 40 yaşındaydı. Halepli'nin ismi AB Genel Sekreterliği'nde uzman olarak çalışacak olmasıyla da gündeme gelmişti.

1981’de İstanbul’da doğan Leo Suren Halepli, Pangaltı Ermeni İlkokulu’ndan sonra eğitimine Robert Kolej’de devam etti. Bir süre gümüşçülük mesleği ile ilgilenen Halepli London School of Economics’te (LSE) AB entegrasyonunun siyasal iktisadı konusunda master yaptı.

Leo Halepli, LSE’de öğrenimini sürdürürken sosyal sorumluluk projelerine de dahil oldu ve Türk Öğrenci Derneği’nin yönetiminde görev aldı. Ayrıca , LSE’nin tarihindeki ilk Ermeni Öğrenciler Derneği’nin de kuruluşunda yoğun bir çalışma içine girdi. Bu iki derneğin Londra’da Hrant Dink’in anısına düzenlediği ortak toplantı Halepli'nin de hayatında dönüm noktası oldu. Leo Halepli bu konuda şunları söylemişti:  “Hrant Dink anısına ortaklaşa düzenlediğimiz etkinlik benim için müthiş bir öğrenim deneyimi oldu. İnsanlar birbirini önyargısız dinleyebildiğinde, iletişim kanalları açılıyordu. Bu konuda Oxford Muse’la ortaklaşa sohbet yemekleri de düzenledik. Konu Türkiye’nin AB üyeliği olunca bireyler düzeyinde önyargıların kırılabileceğini de gördük.”

Leo Halepli'nin ismi 2009 yılında AB Uzmanı olarak devlet bünyesinde görev yapacak olması ile gündeme geldi.  Bu gelişme medyada "Cumhuriyet tarihinde devlet memuru olacak ilk Ermeni" şeklinde sunulmuştu. Halepli ile birlikte sınavı kazanan 30 kişi için yapılan bir şikayet üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Daha sonra sınav sonuçları yine mahkeme kararıyla geçerli ilan edilse de bu süreçte Halepli kariyerini farklı bir şekilde çizdi. 

Leo Halepli için 24 Temmuz Cumartesi günü saat 13.00'de Kadıköy Surp Takavor Kilisesi'nde cenaze töreni gerçekleştirilecek. 

Kategoriler

Toplum